Як правильно зберігати питну воду на випадок НС? Пояснення фахівця

Розповідаємо, скільки води потрібно одній людині, де її зберігати, як часто оновлювати запаси тощо

Напередодні рівнянам порадили зробити запаси питної води на декілька днів. Це не обов’язково, втім, бажано — зважаючи на непередбачувану поведінку нашого ворога.

Після цього ми вирішили дізнатися у фахівців, як має виглядати така «водна консервація», як часто ці запаси потрібно оновлювати і скільки води потрібно людини на декілька днів

Ситуацію Радіо ТРЕК прокоментував головний санітарний лікар Рівненщини Роман Сафонов.Каже, у Рівному є декілька водозабірних майданчиків, тож якщо будуть проблеми по одному з них, то є резерв.

Головний санлікар Рівненщини та керівник обласного лабцентру Роман Сафонов
Головний санлікар Рівненщини та керівник обласного лабцентру Роман Сафонов

Якщо ж йдеться про відключення централізованого водопостачання, то потрібно перш за все закрити усі крани і для вживання та приготування їжі в такому разі потрібно використовувати питну воду, яку продають у магазинах. Потрібно також утриматися від вживання води із відкритих водойм, адже в нас (як і загалом по Україні) вона для цього непридатна.

— Якщо раптом централізованого водопостачання не буде, будуть організовані доставки питної води у спеціальних цистернах. Це питання вже у нас пропрацьоване, — наголошує Роман Сафонов.

Як зберігати питну воду вдома

  • Зберігати воду можна як в скляній, так і в пластиковій тарі (пляшки ПЕТ). Щоправда, останній варіант трохи більш підходящий, бо в таку тару поміститься більше рідини.
  • Питна вода має зберігатися у темному прохолодному місці.
  • Заміняти воду (виливати й набирати заново) потрібно кожні 2-3 дні. Однак за можливості це краще робити навіть щоденно.
  • Якщо маєте сумніви щодо якості питної води, обов’язково її прокип’ятіть!

Цікаво, що у випадку радіаційного забруднення вода у пляшках залишиться незабрудненою. Зовнішня упаковка захищає від радіоактивних речовни, наголошує фахівець.

До речі, аби питної води вистачило на 3 днів, на одну людину краще припасти до 10 л води.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень