Як правильно брати кредит, щоб «не піти на дно»: головні правила позики

На що обов'язково треба звернути увагу, щоб не зіпсувати власне життя

Кредит може як допомогти у складній ситуації, так і затягнути у багаторічну боргову яму. Насамперед на успішність займу впливає час, коли ви його берете, ваша загальна фінансова ситуація і місце, куди ви звертаєтесь за позикою.

Більше про те, як вдало взяти кредит розповів у коментарі «Сьогодні» засновник компанії Performance Management Сергій Сароян.

Що потрібно для успішної позики без болючих наслідків?

За словами експерта, якогось конкретного проміжку часу для того, щоб вдало взяти кредит, просто не існує – усе залежить від фактичних потреб людини.

Звісно, в ідеалі зв'язуватися з борговими інструментами варто лише коли в країні є стабільна економічна ситуація, але в наших умовах тоді доведеться сидіти без кредиту.

Беручи кредит, людина по суті займає у свого майбутнього, а отже, треба уявити своє становище до кінця кредитного терміну.

По-перше, так ви будете впевнені у тому, що предмет, який ви зібралися брати у кредит, вам справді потрібен і буде використовуватись ще й після того, як ви за нього розрахуєтесь.

До прикладу, кредит, взятий на відпустку біля моря, може стати справжнім тягарем – відпочинок на пляжі вже відійде в минуле і всі позитивні враження забудуться, а гроші все ще потрібно буде повертати… Про це не варто забувати.

По-друге, ви краще почнете розуміти свої фінансові можливості, зокрема – чи є ризик втрати доходу. Тоді краще відкласти покупку або ж задуматись, чи справді вона є настільки терміновою, та й загалом – необхідною.

– Найчастіше, якщо не йдеться про великі операції, на зразок придбання нерухомості чи автомобіля, людина цілком може обійтися без позикових коштів, просто накопичивши гроші за рахунок відстрочення моменту покупки, – наголошує Сароян.

Експерт також зазначив, що кредит не повинен дуже негативно впливати на якість вашого життя, адже це створює ризик підсісти на кредитну голку, тобто почати користуватися кредитними картками та брати все нові і нові позики, аби хоч якось зберегти звичний спосіб життя.

Є й інші не менш важливі моменти, які потрібно врахувати:

  • кредит краще брати у валюті свого прибутку;
  • розмір щомісячного платежу не має перевищувати 30-35% від розміру вашої зарплати;
  • важливо правильно обрати банк (чи іншу фінансову установу, яка готова надати вам позику), не зупиняючи свій вибір на гарній рекламі.

Важливо поцікавитися умовами надання кредиту у різних банках і зважати на те, який із них надає максимально зручне обслуговування боргу (зокрема, на наявність інтернет-банкінгу, вигідність умов по картці та кешбек).

А про те, як накопичити гроші для реалізації своїх мрій, читайте тут:

Заощадити можна з будь-якої зарплати. Практичні поради

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень