Як не віддати своє щастя 23 листопада: народні прикмети

У православній церкві 23 листопада вшановують пам'ять шести апостолів, в тому числі Родіона і Ераста

Селяни цього дня приносили до церкви хліб та великий шматок солі для освячення, а потім віддавали худобі – це мало наділити тварин здоров'ям.

До цього моменту на річках вже встановлювався лід, але він був досить тонким і ламким. Правда, говорили, що після Ераста настають справжні морози.

Мисливці із цього дня вирушали на промисел, а рибалки чекали більш стійкої морозної погоди. Без особливої потреби з дому у цей день не виходили, вечорами топили піч і збиралися всією родиною за якою-небудь роботою. 

Предки вірили, якщо 23 листопада пригостити людину, з якою ти у сварці, освяченим хлібом, то незабаром відбудеться перемир’я.

23 листопада було заведено допомагати бідним і мандрівникам. Їм давали їжу і ділилися одягом. Вірили, що жебраки ближче знаходяться до Бога і через них Господь краще почує молитву і допоможе.

Що не можна робити 23 листопада

Краще не надягати темний або сильно поношений одяг. Вважається, що це відлякає удачу.

Не рекомендується з'ясовувати стосунки і влаштовувати розбір польотів. В іншому випадку весь тиждень піде шкереберть і багато що із задуманого не вдасться реалізувати.

У цей день не варто розмовляти з незнайомцями, говорили наші пращури. Вони були впевнені, що ймовірність пристріту 23 листопада вкрай висока. Тому при можливості не виходили з дому.

Не позичайте 23 листопада нічого сусідам, адже можете віддати щастя. Особливо це стосувалося хліба та солі, які просили після заходу сонця.

Народні прикмети на 23 листопада

  • Випав іній 23 листопада – буде мороз
  • Вітер дме – чекай хуртовини та похолодання
  • Багато снігу випало 23 листопада – зима, навпаки, буде теплою
  • Туман по землі стелиться – за прикметами, чекай відлиги

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень