Як бідували люди за СРСР. Тепер не пам'ятають? (ФОТО)

Якою була реальна вартість «безкоштовних квартир», «копійчаної електрики» та всього іншого

А ви знаєте, скільки реально заробляла середньостатистична радянська людина і що могла собі дозволити на ці гроші? Якщо ні – цей текст відомого білоруського блогера Максима Мировича вас точно зацікавить

«Середня» та реальна зарплата радянської людини

Колись я вже писав великий пост про середню радянську зарплату — за моїми підрахунками, вона становила близько 120-150 рублів. Таку зарплату отримували інженери, вчителі, лікарі та загалом приблизно 70% радянських громадян, пише Мирович.

Проте реальний заробіток зовсім не дорівнює середній радянській зарплаті — величезну частину зарплати у радянського громадянина віднімали та вилучали у вигляді прихованих податків колосальних розмірів.

Найцікавіше, що самого поняття «податок» у такому вигляді в СРСР не існувало, однак гроші стягувалися — саме цим коштом зводилися численні «безкоштовні» квартири, — наголошує автор.

Далі — текст автора

Як була влаштована податкова система в СРСР

Бувши закритою державою, керованою єдиною політичною партією, СРСР побудував насправді унікальну систему оподаткування. Що найсмішніше — податкова система в СРСР дуже нагадувала все інше у Союзі — коли на папері існувало одне, а насправді зовсім інше.

Що було на папері? Фанати СРСР і зараз з піною біля рота будуть розповідати вам казки про те, які невеликі податки були в СРСР — нібито простий робітник платив за ставкою 8 рублів 20 копійок з першої сотні рублів і 13% з решти зарплати — мовляв, це й був основний прибутковий податок у СРСР.

Та насправді це була лише верхівка айсбергу — і з прибуткового податку наповнювалося лише 10% радянського бюджету.

 

 

Звідки ж бралися решта 90%?

 

 

Все інше вилучалося у вигляді так званого податку з підприємств - величезні суми просто забиралися із зароблених підприємством грошей, і по суті це було також вилученням величезної частини заробітної плати - оскільки гроші для підприємства заробляли ті самі робітники, які працювали на ньому, зарплатний фонд завжди формується із доходів.

Сучасні дослідники називають це «доподатковим» вилученням зарплати — фактично, більшість зароблених робочим грошей вилучали у вигляді величезного прихованого податку, потім малювали йому невелику зарплату, з якої потім стягувався нібито «невеликий» прибутковий податок.

У совковій літературі таку крадіжку грошей у робітників описували гарною радянською  новомовою, на зразок такого обороту: «Соціалістична власність коштом виробництва дозволяє державі здійснювати прямий розподіл національного доходу і коштом надходжень від соціалістичного господарства забезпечувати переважну частину доходів державного бюджету».

Тобто ви зрозуміли? Ще раз на пальцях для тих, хто не зрозумів:

  • вся власність, все майно підприємства належить не робітникам, а державі.
  • держава відбирає у підприємства стільки грошей, скільки забажає, та наповнює бюджет, видаючи робітникам подачки у вигляді копійчаної зарплати.

Що потім відбувається із заробленими вами грошима і чому їх у вас відібрали так багато — вас не стосується.

В країні безкоштовних квартир

Власне, саме з цих недоплачених робітникам та службовцям грошей і формувався державний бюджет СРСР і будувалося все «безкоштовне» — квартири, школи і так далі, причому радянська держава подавала це як якусь «милість» — наче це все будувалося не за зароблені всіма людьми гроші, а прилітало з Марса — виключно завдяки ініціативі Компартії.

Візьмімо конкретний приклад із життя, щоб наочно побачити усю нікчемність радянської моделі економіки, а також зрозуміти, чому в СРСР усі люди були жебраками. Уявіть собі робітника на ім'я Іван, який працює на московському заводі «Рубін» в електроцеху з виробництва телевізорів.

ТБ продаються дуже добре, і реальна зарплата Івана повинна становити близько 1000 рублів за вирахуванням прибуткового податку.

 

 

Що відбувається натомість?

 

 

Натомість Івану видають на руки 150 рублів, утримуючи решту 850 у вигляді доподаткового вилучення коштів — просто відбираючи гроші у підприємства та в Івана заразом.

Як все було б у нормальній країні? У нормальній країні Іван отримав би на руки 1000 рублів, заплатив із них 10% прибуткового податку. Потім Іван сплатив би медичну страховку та іпотеку — залишившись із приблизно 600-700 рублями чистого доходу. При цьому Іван мав би справді якісне житло (яке він міг би вибрати) і яке було б у нього у реальній приватній власності, а також мав би якісну страхову медицину. І в грошах був би приблизно вп'ятеро багатшим за свого радянського колегу.

А що відбувалося у СРСР? Іван отримував на руки 150 рублів, а решта приховано вилучені у нього 850 рублів йшли на будівництво «безкоштовних» квартир і на «міжнародну допомогу» всіляким бунтівним латиноамериканським республікам (…). У результаті Іван жив у поганій «безкоштовній» квартирі, користувався послугами поганої та убогої «безкоштовної» медицини, та ще й усе життя жив із відчуттям, що він державі лишився щось винен.

Вартість товарів у СРСР та реальні зарплати

Попри низькі зарплати, виробничі товари коштували в СРСР дуже дорого — я навіть сказав би неадекватно дорого по відношенню до таких низьких зарплат.

Середня зарплата в СРСР становила 120-150 рублів, а от якими були ціни на виробничі товари, наведу лише кілька характерних прикладів:

  • Пилосос «Тайфун»..........45 руб.

  • Чоботи жіночі на хутрі.......82 руб.

  • Пальто жіноче................110 руб.

  • Магнітофон «Днепр-12»........147 руб.

  • Люстра кришталева..........230 руб.

  • Холодильник «Минск-16»......390 руб.

  • Мотоцикл «Ява-250»........650 руб.

  • Телевізор «Юность».........430 руб.

  • Автомобіль «ВАЗ-21011»......6 000 руб.

  • Автомобіль «ВАЗ-2103».....7 500 руб.

Неважко помітити, що навіть така проста річ, як жіноче пальто, коштувала майже цілу зарплату, чоботи — більш як половину зарплати, а звичайний телевізор — три середні зарплати.

Постає питання — чому люди, які працюють на підприємстві з виробництва настільки дорогих телевізорів, так мало заробляли?

 

Що ж це за економіка така, куди поділися гроші?

І ось тут виникає дуже цікавий момент — якщо прийняти як факт, що радянським громадянам насправді не доплачували 70-80% зарплати (утримуючи її у вигляді прихованого податку), то все стає на свої місця — ціни в СРСР виглядали так, ніби середня зарплата мала становити 600-700 рублів.

Фактично, так воно і мало бути насправді, це закон економіки, і підприємства не могли працювати собі на збиток. Завод з виробництва телевізорів виробляв і продавав велику кількість дорогих апаратів вартістю по 400-500 рублів і мав платити робітникам високі зарплати, проте всі гроші вилучалися державою, тож радянські трудівники були просто жебраками у порівнянні зі своїми західними колегами. І ще й все життя слухали казки про те, як на «загниваючому Заході експлуатують робітників».

Замість епілогу

Навіть і не знаю, що написати як епілог. Дивно, що за радянських років ніхто не помічав цього величезного дисбалансу — виробничі товари в магазинах коштують величезних грошей, а це означає, що підприємства, які їх виробляють, — дуже багаті. Але при цьому всі, хто працює на них, залишаються жебраками, бо величезний масив грошей просто вилучається державою і розбазарюється незрозуміло на що.

Хоча багатьом пояснювати просто марно — фанати СРСР все одно твердитимуть про «копійчану електрику», «безкоштовні квартири» і найкраще у світі морозиво...

 

Скільки в СРСР коштували продукти

  • Ковбаса варена....................2,2 руб.

  • Ковбаса копчена................ 4,5 руб.

  • М'ясо (свинина або яловичина)...2,3 руб.

  • М'ясо (свіжа вирізка на ринку)...4,5 руб.

  • Десяток яєць................... 1,3 руб.

  • Пляшка горілки.............. 2,87 руб.

  • Кілограм рису....................0,9 руб.

  • Обід у їдальні....................... 1 руб.

  • Похід у ресторан (скромний)....10 руб.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень