Вже понад 100 гривень за квадрат: як зміниться податок на нерухомість у новому році

Платниками податку є українці, які мають так звані «зайві» метри

У новому році зросте сума податку на нерухомість. Тепер максимально розмір податку за один квадратний метр становитиме трохи більше ніж 100 гривень. Його обов’язково мають сплачувати всі, хто має так звані «зайві» квадратні метри, тобто житло, яке за площею більше, ніж встановлені законом норми.

Згідно з нормами не підлягають оподаткуванню квартири площею до 60 квадратних метрів та приватні будинки площею до 120 квадратних метрів. Якщо площа житла більша, то за все, що вище норми, треба сплачувати податок - раз на рік.

Розмір податку не уніфікований, і місцеві ради встановлюють розмір податку для кожного окремого населеного пункту, адже сплачені податки отримує не держава, а місцеві бюджети. При цьому верхня межа податку дорівнює 1,5% від мінімальної зарплати, встановленої в країні на 1 січня того року, за який сплачується податок. А оскільки цей податок сплачується за попередній рік, то наступного року потрібно буде розраховувати, виходячи з мінімалки, яка була на 1 січня 2023 року (6700 грн).

1,5% від 6700 становитиме 100,5 грн. Це й буде максимальним податком на 1 кв. метр надлишкової площі. Таким чином, для квартири площею 70 кв. метрів максимальна сума податку на житло наступного року становитиме 1005 гривень.

Від податку на нерухомість звільняються власники житла:

  • яке знаходиться на території, де ведуться або велись бойові дії;
  • яке знаходиться на тимчасово окупованих територіях; 
  • яке пошкоджене або зруйноване внаслідок агресії РФ;
  • яке офіційно визнане непридатним для проживання;
  • яке належить ветеранам АТО/ООС або їхнім сім'ям;
  • де мешкають діти-сироти, діти позбавленні батьківського піклування або діти з інвалідністю, якими опікуються самотні батьки;
  • будівництво яке ще не завершено.

Слід також нагадати, що за затримку сплати податку передбачені штрафні санкції. Якщо термін затримки не перевищує 30 днів, то доведеться додатково сплатити 5% від нарахованого податку. У разі затримки більш ніж на 30 днів сума штрафу зросте до 10% від розміру податку. 

Джерело: one.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень