Вулицю «з п’яти хат» у Рівному хочуть назвати на честь Василя Червонія. Дружина – проти

Непорозуміння чи маніпуляція?

У Рівному є люди, які вважають, що на честь Василя Червонія варто назвати "велику вулицю у центрі". Фотоколаж ілюстративний.

Черговий скандал через дерусифікацію у Рівному. На цей раз мова про маленьку вуличку у районі Басового Кута, названу на честь Генерала Червонія. Він хоч і рівнянин, але радянський воєначальник та герой радянського союзу. Тому місто вирішило піти найпростішим шляхом: назвати вулицю іменем іншого Червонія – Василя – його родича та відомого державного діяча. Однак дружина Василя Червонія пані Лариса – категорично проти цієї ідеї:

 - Я категорично не погоджуюсь з цією пропозицією. Я напишу на ім’я мера міста листа і висловлю свою думку. Я не хочу, щоб одного родича відкидали, а іншого – поставили. Я б хотіла, щоб велику гарну вулицю назвали іменем Василя.

 

Але якщо такої вулиці, на думку депутатів міської ради, у Рівному немає, тоді взагалі не потрібно називати ніяку вулицю.

 

Від цього ні я не помру, і ніхто з моєї родини теж не помре. А називати якусь там вулицю з 5 хат, приватний сектор, то так теж не потрібно.

Лариса Червоній. Фото з її сторінки у соцмережах. Автор - Анатолій Похилюк.
Лариса Червоній. Фото з її сторінки у соцмережах. Автор - Анатолій Похилюк.

Цікаво, що Василю Червонію досі не надали звання Героя України.

За словами Лариси Червоній, відповідного указу Президент України Володимир Зеленський ще не підписував.

 

Пані Лариса припускає, що так сталося через початок війни.

Відомий рівненський історик та краєзнавець Андрій Жив’юк

«Це виглядає як маніпуляція», - історик Андрій Жив’юк

Щодо самого перейменування вулиці Генерала Червонія на Василя Червонія, то такий варіант називають своєрідною маніпуляцією. Зокрема, таку думку висловив член міської комісії з перейменування, кандидат історичних наук Андрій Жив’юк:

 - Я не вважаю, що це найкращий варіант перейменування. Він може видатись для когось найлегшим, але я вважаю, що це своєрідна маніпуляція. Коли ми намагаємось здійснити перейменування фактично його не здійснюючи, залишаючи все як є.

 

Так було колись із вулицею Лідії Лісовської, яку пропонували перейменувати на Насті Лісовської, більш відомої, як Роксолана – хоч це і немає стосунку до нашого міста. Повертаючись до історії із Василем Михайловичем (Червонієм – авт.), то у процесі роботи комісії її члени проявили бажання назвати вулицю Рівного на честь Василя Червонія, тоді з’явилась така пропозиція.

 

Оскільки у нас залишався лише цей варіант – з вулицею Генерала Червонія – то і я його підтримав, розуміючи, що в Рівному взагалі може не бути вулиці Василя Червонія. Хай вже буде хоч так, але потім були звернення від багатьох людей і громадських організацій щодо того, що це не те, що нам потрібно.

 

Думаю комісія може повернутись до того, щоб переглянути це рішення. Попри те, що є люди які ставляться до Василя Червонія не зовсім прихильно, думаю більшість рівнян, якщо об’єктивно підходити до оцінки діяльності Василя Михайловича, вони повинні визнати, що заслуги його перед містом і нашим регіоном великі. І в плані утвердження української державності й розвитку країни, однозначно.

До слова, у Рівному з початку процесу дерусифікації перейменували майже шість десятків вулиць. Це питання голосуватимуть на найближчій сесії Рівнеради. 

Поки члени комісії з перейменування не дійшли згоди щодо зміни назв двох вулиць – Спартака та Гагаріна.

А вулицю Кооперативну з переліку виключили, тобто вирішили залишити стару назву, резюмував Андрій Жив’юк.

«Якби не Червоній в Рівному не було б і Свято-Покровського собору», - думка багатьох рівнян. І з цим важко сперечатися 
«Якби не Червоній в Рівному не було б і Свято-Покровського собору», - думка багатьох рівнян. І з цим важко сперечатися 

Нагадаємо, торік парк «Ювілейний» пропонували перейменувати у парк імені Василя Червонія.

Це ідея його соратників, яку тоді підтримала комісія з питань найменування міських об’єктів Рівного.

 

Питання навіть розглядали на сесії, втім парк так і не перейменували. 

Василь Червоній – народний депутат перших чотирьох скликань, очільник Рівненської ОДА у 2005-2006 році. Він загинув від удару блискавки у 2009-му році.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень