Втричі дорожчий газ пропонують українцям, щоб скоротити імпорт звичайного

Його виробництво планують налагодити

ФОТО з мережі

В Україні планують розвивати виробництво біогазу для того, щоб скоротити імпорт звичайного блакитного палива. Втім, ціна «біологічного» газу в кілька разів вища – $350-700 проти $250 за тисячу кубометрів «звичайного» блакитного палива.

В країні потенційно можуть щороку виробляти  8 млрд куб.м такого палива - біометану - при цьому населення України за 2020 рік спожило майже стільки ж природного газу.

Як повідомляє UBR розвитку ринку біогазу сприятиме ухвалення розробленого Міненергетики та Держагентством енергоефективності законопроєкту. Загалом, це сприятиме зниженню рівня залежності від імпорту газу, зазначив в.о. голови Держенергоефективності Костянтин Гура.

Біогаз виробляється методом анаеробного зброджування органічних речовин. Біометан – це той самий біогаз, але очищений до фізико-технічних характеристик, аби його можна було закачувати в газотранспортну і газорозподільні системи.

Втім ціна біогазу у рази вища природного. За словами голови правління біоенергетичної асоціації України (UABIO) Георгія Гелетухи, залежно від вихідної сировини, ціна перебуває в діапазоні $350-700 за 1 тис. куб. м, водночас у природного газу – $250 за 1 тис. куб. м.

Тож такий газ наразі в Україні не виробляють. Працюють лише компанії, що випускають неочищений, дешевший біогаз для виробництва з нього електроенергії за «зеленим» тарифом.

Наразі розробники законопроєкту роблять ставки на експорт біогазу у країни Європи. Зокрема Данія анонсувала, що до 2035 року планує повністю перейти на біометан.

Наразі Україна має можливість стати ледь не найбільшим виробником такого палива в Європі, втім для українського споживача це наразі недешеве пальне.

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень