Вступ-2022: мінімум для вступу до ВНЗ та як розрахувати конкурсний бал

«Дорожня карта вступника»

Конкурсний бал – це комплексна оцінка досягнень вступника, до якої входять результати вступних іспитів та інші показники, що розраховуються відповідно до правил прийому у заклади вищої освіти.

У 2022 році конкурсний бал для конкурсного відбору обчислюється на основі:

  • результатів національного мультипредметного тесту з української мови (перший предмет)
  • математики (другий предмет)
  • історії України (третій предмет)
  • або балів зовнішнього незалежного оцінювання 2019-2021 років з трьох конкурсних предметів
  • творчого конкурсу зі спеціальностей, для яких він проводиться.

Формула розрахунку конкурсного балу:

Конкурсний бал на бакалавра (магістра медичного, фармацевтичного чи ветеринарного спрямування) розраховується за формулою:

Конкурсний бал (КБ) = К1×П1+К2×П2+К3×П3+ОУ чи КБ=ТК;

Конкурсний бал на молодшого бакалавра розраховується за такою формулою:

Конкурсний бал (КБ) = 0,5×П1 + 0,5×П2 + ОУ або КБ = ТК.

Де:

  • П1, П2, П3– оцінки з першого, другого та третього предметів за шкалою 100-200 балів;
  • К1, К2, К3– невід'ємні вагові коефіцієнти, визначені для кожної спеціальності;
  • ТК– оцінка творчого конкурсу лише для спеціальностей, для яких він проводиться;
  • ОУ– бал за успішне закінчення у рік вступу підготовчих курсів закладу вищої освіти для вступу до нього за шкалою від 0 до 10 балів при вступі до спеціальності (спеціалізації), зазначених у Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка. Якщо конкурсний бал вступника у своїй перевищує 200, він встановлюється рівним 200;

Остаточно конкурсний бал множиться на регіональний (РК) та галузевий (ГК) коефіцієнти шляхом його множення на їх добуток, причому:

Регіональний коефіцієнт 

(РК) дорівнює 1,04 для конкурсних пропозицій закладів вищої освіти у Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Полтавській областях; 1,07 – для конкурсних пропозицій закладів вищої освіти у Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях; 1,00 – в інших випадках;

Галузевий коефіцієнт 

(ДК) дорівнює 1,02 для поданих заяв із пріоритетністю 1 та 2 на спеціальності (предметні спеціальності, спеціалізації), передбачені у Переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка; 1,00 – в інших випадках.

Спортивні досягнення

Особам, які є членами збірних команд України та брали участь у міжнародних олімпіадах, Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських іграх за поданням Міністерства молоді та спорту України, зараховуються оцінки по 200 балів з двох конкурсних предметів на вибір вступника.

Призерам та переможцям чемпіонатів Європи та чемпіонатів Світу з олімпійських видів спорту (у тому числі серед школярів), всесвітньої Гімназіади, чемпіонатів України (з олімпійських видів спорту) при вступі на навчання за спеціальностями 014 «Середня освіта (Фізична культура)» та 017 «Фізична» культура» та спорт" ОУ встановлюється рівним 10.

Мінімальний конкурсний бал

Конкурсний бал для вступу на основі повної загальної середньої освіти не може бути меншим за 140 балів для спеціальностей галузей знань 08 «Право», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини».

Вступники допускаються до конкурсного відбору на місця державного (регіонального) замовлення та можуть бути рекомендовані або переведені на такі місця за наявності конкурсного балу не менше 125 балів.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень