Вручення повістки на робочому місці: як це працює. Роз’яснення юриста

Що має зробити роботодавець і що робити, якщо працівник навідріз відмовляється підписувати повістку

Закон дозволяє вручати повістки військовозобов'язаним за місцем їхньої роботи. При цьому працедавець має чіткі зобов'язання не лише сповістити, а й проконтролювати явку працівника до військкомату.

Порядок дій керівника підприємства та взаємодії з державними органами у такому випадку передбачений законодавством, а також урядовою постановою №921 від 7 грудня 2016 року.

— Основний посил закону полягає в тому, що військовий облік на підприємстві — це система дій, що пов'язана з необхідністю збору, опрацювання та накопичення інформації про військовозобов'язаних і обміну даних із державними органами.

 

Це первинна ланка, яка забезпечує збір інформації, надання її до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, — розповів адвокат «КПД консалтинг» Кирило Казак.

 

Якщо повістка прийшла на підприємство: дії роботодавця

Першим кроком після отримання повістки на підприємство має стати видання наказу, яким безпосередньо сповіщають осіб про те, що вони зобов'язані з'явитися до Терцентру комплектування та соцпідтримки (ТЦК СП), тобто колишнього військкомату.

Потім цей наказ повинні довести до відома працівників, на яких він поширюється, і забезпечити їхнє прибуття до військкомату.

— Керівник підприємства зобов'язаний проконтролювати прибуття військовозобов'язаного до ТЦК. У разі неявки він має повідомити військомат, що його працівник не з'явився в призначений час, — пояснює юрист.

Алгоритм дій працедавця визначається такими кроками:

  • видати наказ щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних про їхній виклик до ТЦК та СП;
  • довести наказ до відома призовників у частині, що стосується забезпечення їхнього прибуття за викликом до ТЦК та СП;
  • у 3-денний строк надіслати копію наказу до ТЦК та СП;
  • проконтролювати результати сповіщення та прибуття призовників і військовозобов’язаних до ТЦК та СП.

За словами юриста, буває так, що працівник відмовляється від підпису на наказі, яким його повідомляють про необхідність явки до військкомату.

— У цьому випадку доцільно буде скласти акт про відмову від підпису комісійного наказу в присутності 3-х осіб і відправити його до ТЦК, оскільки в такому разі ця ділянка є відповідальністю працедавця, — каже адвокат.

На практиці виникають ситуації, коли працедавець не хоче вручати повістку працівнику. Тоді виникають два можливі варіанти, вважає Казак.

— По-перше, можливий варіант, коли працівник відсутній із поважної причини, наприклад, перебуває на лікарняному.

 

Другий варіант — невручення повістки через звільнення працівника. Тоді працедавець має звернутися до військкомату та пояснити, що із цієї причини не може вручити документ. Звісно, це тимчасові заходи. Якщо військкомат захоче викликати особу, це не буде перешкодою для того, щоб було забезпечено її явку, — роз’яснює правник.

Джерело: The Page

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень