Вперше за тривалий час на Рівненщині немає перевищення небезпечного хімічного елемента, який викликає рак легень

Мова йде про радон

Вперше за тривалий час на Рівненщині не зафіксували перевищення концентрації радону в повітрі. Про це повідомив керівник обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов

За його словами, дослідження рівень радону в повітрі проводять у школах, дитсадках та лікарнях краю. Радонове дослідження проводять щорічно у закладах, де попереднього року фіксували перевищення. У тих закладах, де рівень радону був близьким до граничного, дослідження проводять двічі на рік.

Зазвичай перевищення фіксують на перших поверхах закладів і якщо там перебувати тривалий час, можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям.  

Високий вміст у приміщеннях небезпечного радіоактивного газу негативно впливає на імунні, статеві та кровотворні клітини, буває аж до розвитку раку легень. Проблема стосується підвальних, цокольних та перших поверхів, бо радон важчий за повітря,– зауважив Роман Сафонов.

Тож, аби цього уникнути варто облаштувати приміщення вентиляцією, загерметизувати підлоги та щілини, а також важливо використовувати лише якісні будматеріали.  

Як потрапляє радон у будівлю?

У Державному науково-технічному центрі з ядерної та радіаційної безпеки повідомили, що джерелом радону також можуть бути будівельні матеріали – і це не тільки граніт або гранітні піски в бетоні.

Найнебезпечніший варіант – фосфогіпс, який складається з відходів виробництва фосфорних добрив. Нерідко його додають в «звичайний» гіпс – так джерелом радону стає навіть штукатурка.

Крім того, зазвичай, щоб отримати дозу опромінення від радону, не обов'язково жити в гранітній печері з високим вмістом урану. Виділення радону відбувається через глибокі розломи і тріщини.  Високі концентрації радону можна знайти і на верхніх поверхах багатоповерхівок, куди він надходить через підведення комунікацій.

Радонові ванни – користь чи шкода?

Коли може йде про шкоду радону, виникає питання, чому ж тоді користь відомих радонових ванн?

Радонові ванни – це короткочасне опромінення шкіри із ймовірним, але не доведеним позитивним ефектом. Такі процедури застосовують при лікуванні різної соматичної патології. Вони показані при захворюваннях серцево-судинної системи, при захворюваннях опорно-рухового апарату, при захворюваннях нервової системи, жіночої статевої сфери і урологічних захворюваннях, ендокринної системи, захворюваннях органів травлення і шкірних захворюваннях.

При цьому варто зауважити, що радонові ванни показані не всім (наприклад, одним з протипоказань є куріння).

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень