Востаннє на Рівненщині таке було у 2005-му. Хірург виявив «злу нитку» у голові жінки

У лікаря таке вперше

Сюрприз чекав на хірурга Березнівщини. Про це повідомляє Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб:

 - В кінці червня пацієнтка звернулася до лікаря з пухлиною, розташованою на волосистій частині голови, при видаленні якої виявили гельмінт виду Dirofilaria repens.

 

Лікар-хірург був здивований, адже це перший випадок у його практиці та у 2022 році на території нашої області.

 

За статистичними даними дирофіляріоз, спричинений нематодою Dirofilaria repens - єдиний трансмісивний гельмінтоз місцевого характеру, що реєструється в Україні з 1996 року і має тенденцію до зростання.

 

У Рівненській області захворюваність на дирофіляріоз серед людей реєструється з 2005 року, на сьогодні зафіксовано 43 його випадки.

Вважається, що в нашу країну це захворювання завезене з ендемічних країн хворими на дирофіляріоз собаками, які й стали джерелом інвазії для місцевих.

Основним джерелом інвазії вважаються м’ясоїдні ссавці (собаки, коти, лисиці тощо), переносниками – кровосисні комарі різних видів.

Дирофілярія в перекладі з латинської – зла нитка - тонка ниткоподібна нематода білого кольору.

 

У хворих тварин самка гельмінта народжує живих личинок – мікрофілярій, які при укусах комара потрапляють в організм комахи, де розвиваються до інвазійної стадії й під час наступних укусів потрапляють до інших тварин чи людей, у тілі яких продовжують розвиватися та рости.

 

Безпосередньо від хворих тварин та людей підшкірний дирофіляріоз не передається.

Для того, щоб вберегтися від цього захворювання, кажуть у центрі контролю та профілактики хвороб, необхідно захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, застосовуючи різні види репелентів, інсектицидів та фумігаторів, своєчасно проводити дегельмінтизацію власним улюбленцям. В приміщеннях рекомендується засічувати вікна та двері, у природі – вдягатися з максимальним захистом від укусів комарів у години їх активності.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень