Ворожіння на Андрія: як дізнатися ім’я судженого та свою майбутню долю?

Незаміжні дівчата із нетерпінням чекають на цю дату

Щороку православні віряни шанують пам'ять Андрія Первозваного. Через перехід ПЦУ на новоюліанський календар цьогоріч це свято припадає на 30 листопада. 

Ворожіння в ніч проти 1 грудня

Наші предки, особливо незаміжні дівчата, із нетерпінням чекали на цю дату. Оскільки вважалося, що саме в цей день можна дізнатися про свою долю та ім'я судженого. Вони просили в апостола Андрія дати їм хорошого нареченого та молилися про щасливий шлюб.

Віщий сон

Сни у ніч проти 1 грудня вважалися віщими. А тому, лягаючи спати, дівчата перед сном читали заклинання на склянку води та випивали її. Особливо це стосувалося тих, хто не міг зробити вибір. Уві сні вони мали отримати відповідь.

Замучила мене проблема,

Нехай сон вирішить мою дилему.

Уві сні відповідь я дізнаюся,

Або доброї поради дочекаюся.

Дізнаюся я як вчинити,

Щоб нічого не упустити.

 

Ім'я судженого

Перед сном молоді панянки виходили на вулицю та питали ім'я у першого хлопця або чоловіка, якого зустрічали – це і було ім'я майбутнього нареченого.

Ім'я судженого під подушкою

Дівчата нарізали 11 невеликих папірців та на кожному з них, окрім одного, писали чоловічі імена. Вранці витягали папірець і таким чином дізнавалися ім'я майбутнього нареченого. Якщо ж папірець був пустим, значить ім'я поки що було таємницею.

Ім'я судженого на воді

Також гадали на судженого на воді. Дівчата набирали велику миску з водою та брали горіхову шкарлупу. Нарізали папірці, на яких писали імена чоловіків та розміщували на краях місткості. На шкарлупку закріплювали недогарок свічки, запалювали та пускали на воду. Куди шкарлупка підпливла – так і зватиме нареченого.

Гадання з гребінцем на сон

Дівчата брали гребінець в ніч на Андрія, розчісувались та кали його під подушку зі словами: «Суджений-ряджений, прийди й причеши мене». Вважалось, що суджений мав прийти до дівчини уві сні.

Гадання на гілочці вишні

Для цього гадання потрібно було потайки відламати гілочку вишні та поставити у воду, промовляючи: «Святий Андрію, маю на Тебе надію. Дай, щоб вишня зацвіла, а мою долю на поріг привела». Якщо до Різдва розквітне – вийдете дівчина заміж до наступного Різдва.

Гадання на каблучках

Для цього ворожіння брали глибоку тарілку, насипали туди пшеницю та занурювали срібну, золоту, звичайну каблучку, а також каблучку з коштовним каменем. Після цього дівчина заплющувала очі та занурювала руку в миску, дістаючи одну із них.

Золота каблучка означала, що заміжжя не за горами, срібна – скоро зустріне свого коханого.

 

Дістала каблучку з каменем, отже буде коханою все життя, а проста каблучка свідчила про те, що пошуки судженого будуть продовжуватися.

 

Гадання на квасолі

Це гадання допомагає знайти відповідь на питання, що хвилюють. Необхідно подумати про своє питання чи бажання, взяти в руку жменю квасолі й опускати у мисочку по одному, «збудеться» – «не збудеться». Останнє зернятко і буде відповіддю.

Гадання на рушнику

У ніч на Андрія дівчина вивішує за вікном білий рушник, примовляючи: «Суджений-ряджений, прийди й утрися». Якщо вранці він буде вологим, у новому року дівчина вийде заміж.

Гадання на дітей

Гадання з кільцем та водою на дітей можливе, якщо на вулиці мороз. Увечері потрібно налити води в чарку, опустити в неї кільце і винести на вулицю. Перед сном перевірити результат: скільки утворилося горбиків на замерзлій поверхні – стільки буде синів, скільки ямок – стільки дочок.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень