«Вони всіх дратують»: в Україні вимагають скасувати нові монети (6 ФОТО)

У Рівному через них навіть трапилася бійка

Нещодавно вся Україна говорила про Рівне. Про бійку на автовокзалі через здачу монетами.

Не всім вони подобаються ті монети, зокрема, у великій кількості.

Тож дехто буквально вимагає від президента скасувати всі існуючі в нас нині металеві гроші.

Нещодавно така петиція була зареєстрована на сайті глави держави. Її автор, Андрій Винниченко, свою вимогу аргументує тим, що монети дорогі у виготовленні, непрактичні, займають багато місця і у великій кількості багато важать.

«А ще вони всіх дратують. Крім нумізматів», – стверджує автор петиції.

 

«Особливу увагу хочу звернути на монети цінністю в гривню і більше. Я не знаю жодної людини, яка була б задоволена введенням цих монет в грошовий обіг. Навіть в маршрутних таксі часто лайка через те, що хтось не хоче отримати здачу монетами, а водій відповідає, що йому вони теж не потрібні», – додає Андрій Винниченко.

За 10 днів петиція набрала 50 голосів з необхідних 25 тисяч.

Як з'ясувало «Сегодня», на сайті президента за 5 останніх років українці зареєстрували 29 петицій, що стосуються монет. В одних просять скасувати всі монети, в інших, навпаки, вимагають замінити ними паперові купюри, оскільки останні недовговічні.

Серед цих вимог також є дві петиції, автори яких просять повернути в обіг монети номіналом 5 копійок.

Автор однієї з петицій мотивує це тим, що в магазинах з'явилося «обкрадання в законі».

«Українців змушують платити більше, мотивуючи тим, що 5 копійок для здачі немає, а 10 давати не хочуть. НБУ повинен повернути 5 копійок в обіг», пише автор петиції Віталій Гончаренко.

Як виявилося, введення в обіг нових монет і купюр це головний біль для багатьох незрячих і слабозорих українців.

Ми поспілкувалися з кількома з них, щоб дізнатися їхню думку. Більшість людей з проблемами зору просять владу перед введенням нових монет і купюр враховувати їхню думку.

А ще краще проводити опитування перед карбуванням нових монет і друкуванням нових банкнот.

Незрячі і слабозорі люди кажуть, що стикаються з різними випадками, коли доводиться мати справу з монетами.

«У нас девіз: не робіть для нас без нас. І це стосується не тільки монет. Нас ніхто ні про що не питає. Наприклад, ставлять валідатори.


Кому в транспорті давати картку для валідації? Хотіла б сказати так: подумайте, що в Україні армія незрячих людей, про яких теж потрібно подумати», говорить заступник директора Білоцерківського навчально-виробничого підприємства Українського товариства сліпих Любов Красноштан.

Її колеги також озвучили свої думки.

Світлана Данилюк:

«Наприклад, я зовсім нічого не бачу, у чоловіка залишок зору. Питання з монетами ми вирішуємо так: спочатку відкладаємо їх в сторону. Коли щось купуємо, то пропонуємо продавцеві вибрати монети потрібного номіналу. Я можу відрізнити монети за їх розміром. Справа в тому, що вони трохи різні за розміром. Хотілося б, щоб діаметри відрізнялися істотно».

Сергій Грачов:

«А у мене складнощів з розпізнаванням монет не виникає. Вони різні за діаметром, у них різні «бордюрчики». Якщо влада планує вводити ще монети інших номіналів, то монету номіналом в 50 копійок потрібно вивести з обороту. Так було б простіше. При цьому скажу так: нам, незрячим, монети розрізняти легше, ніж купюри. Але купюри номіналом 1,2 і 5 гривень однакові. А монети різні. Також важливо, щоб на купюрах були тактильні мітки, завдяки яким можна було б відрізняти номінали».

Антоніна Гопаца:

«Я можу сказати, що продавці не завжди чинять чесно. Кажуть, що з твоїх рук беруть монету номіналом в одну гривню, а насправді беруть дві. Свої монети я намагаюся якомога швидше збути, тому що ними незручно розплачуватися. Таке ж я чую і від людей похилого віку. Погано, що перед випуском монет влада не запитала думку незрячих людей».

Нагадаємо, на початку минулого року в Україні ввели нові монети номіналом в 1 і 2 гривні. У НБУ тоді заявили, що нові металеві гроші поступово замінять зношені паперові одно- і двогривнівки.

З огляду на те, що термін служби дрібних банкнот не більше року, можна припустити, що через 2-3 роки вони стануть рідкістю.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Теги: монети
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень