Вона нічого не «витягує», - доказовий лікар розносить в порох усю користь мазі Вишневського

Сьогодні є достатньо дієвіших препаратів

Мазь Вишневського на сьогодні є вкрай застарілим засобом для лікування ран чи шкірних виразок. Це - лінімент подразнювальної дії, який раніше був вкрай популярним на пострадянському просторі. Сьогодні ж лікувати ним опіки, рани чи нагноєння буквально небезпечно, пояснює лікар, прихильник доказової медицини Олексій Божко

Він пояснив, що коли Вишневський-старший створював цю мазь (у 20-ті роки XX століття), то антибіотиків чи навіть стрептоциду ще не існувало, а розуміння механізму загоєння ран було ще дуже примітивним.

У ті темні часи ідея взяти дьоготь, ксероформ і касторову олію, змішати й отримати препарат, який ну хоч якось вбиватиме мікроби, не здавалася дурною. Але так було у 20-ті, а вже в 40-ві стало зрозуміло, що від мазі Вишневського більше шкоди, аніж користі, - пише Божко.

Чому мазь Вишневського може бути небезпечною?

  • Це дуже слабкий антисептик, що провокує утворення злоякісних новоутворень.
  • Мазь утворює плівку над шкірою! Через це порушується терморегуляція і виникає анаеробна флора.
  • Після цього під раною може утворитися гній.

За словами Олексія Божко, під час Другої Світової війни багато солдатів навіть втратили кінцівки через цю мазь.

Нагрівання тканин сприяє зростанню та розмноженню бактерій і поріз може перерости в рану з дуже великим нагноєнням. Гною стає ще більше і це вулкан «прориває». Добре, якщо назовні, а буває й всередину. Тому й кажуть, що мазь «витягує». Нічого вона не витягує!

 

Жоден доказовий лікар не призначить вам цю мазь, - резюмував медик.

Купувати мазь Вишневського лікар не радить, але жартома додає, що викидати її з аптечки не варто, вона чудово підійде для взуття.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень