Власники квартир можуть «влетіти» й на 400 тисяч гривень. Що загрожує українцям, які нелегально здають квартири в оренду 

Тобто без угоди, та не сплачують з такого доходу податків 

Чимало українців мають додатковий дохід з оренди житла, у якому не проживають. Експерти зазначають, що на сьогодні в Україні цей ринок на понад 80% перебуває у тіні. Тобто власники житла не мають офіційних угод з людьми, яким здають житло, а якщо й мають - то не повідомляють про свої доходи податкові органи. Хоча за законом усі зобов'язані це робити. 

Для ФОПів здача в оренду майна може бути одним з видом діяльності та відповідно оподатковуватися. Фізичні особи, які не є підприємцями зобов'язані показувати такий дохід у річній декларації про майновий стан та сплатити податки. На сьогодні це 18% з доходу, та ще 1,5% військового збору. Якщо цього не зробити - людину можуть притягнути до відповідальності. 

Орендодавцям слід врахувати, що за передачу квартири або іншого об’єкту нерухомості в оренду без належного оформлення та подальшої сплати податків передбачена кримінальна відповідальність, яка загрожує штрафом у розмірі від 85 до 425 тисяч гривень, конфіскацією та забороною займатися певною діяльністю надалі на строк до 3 років (ст. 212 Кримінального кодексу України), - розповів нотаріус  Золтан Русанюк виданню Інформатор

Санкції передбачені також Кодексом України про адміністративні правопорушення – відповідно до ст. 163-4 “Порушення порядку утримання та перерахування податку на доходи фізичних осіб і подання відомостей про виплачені доходи” та 164-1 “Порушення порядку подання декларації про доходи та ведення обліку доходів і витрат”, на осіб, яких буде визнано винними у відповідному порушенні, може бути накладено штраф від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Існує відповідальність для рієлторів та нотаріусів, які не повідомили в податкові органи про укладання договорів оренди. Такі повідомлення про нотаріальне посвідчення договорів оренди об’єктів нерухомості надсилаються до органів державної податкової служби у день посвідчення таких договорів.

Отже, за порушення порядку та/або строків подання зазначеної інформації нотаріус та рієлтор несе відповідальність, передбачену статтею 119-1 ПКУ, а саме – штраф у розмірі 680 гривень за кожне таке порушення.

Джерело: Інформатор

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень