Військові можуть залишитися БЕЗ виплат за поранення: В чому причина?

Пояснення юристки

В Україні триває повномасштабна війна. Військові захищають країну не тільки ціною свого здоров'я, а й життя. Державою передбачені виплати на поранення та отримання інвалідності під час виконання бойових завдань.

Проте існують обставини, за яких нещасні випадки не передбачають компенсацію від держави.

Про це повідомила адвокатка, членкиня Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ Оксана Міськів.

Коли не передбачені виплати військовим за поранення, травми, нещасні випадки та контузії

За словами Міськів, є 9 обставин, які не дають право військовому отримати компенсацію:

  • Навмисне вчинення кримінального правопорушення, що встановлено обвинувальним вироком суду або постановою (ухвалою) про закриття кримінального провадження.
  • Навмисне заподіяння військовослужбовцем шкоди своєму здоров’ю.
  • Перебування потерпілого військовослужбовця за місцем постійного проживання.
  • Перебування військового, що отримав поранення, травму, у відпустці або у звільненні з розташування військової частини (якщо він не виконував дії з порятунку людського життя чи державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку).
  • Алкогольне, токсичне чи наркотичне сп’яніння, не зумовлене технологічним процесом, що стало основною причиною нещасного випадку і підтверджено відповідним медичним висновком та матеріалами розслідування нещасного випадку.
  • Погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, що підтверджено відповідним медичним висновком, за умов, що отруєння не пов’язано із впливом цих речовин на потерпілого військовослужбовця внаслідок їх застосування в технологічному процесі або незадовільного зберігання чи транспортування, а потерпілий до настання нещасного випадку був відсторонений від виконання обов’язків командиром (начальником).
  • Використання в особистих цілях без відома командування транспортних засобів, озброєння, устаткування, інструментів та матеріалів, які належать військовій частині або використовуються нею.
  • Самовільне залишення військовослужбовцем місця служби.
  • Природна смерть внаслідок вроджених вад здоров’я, смерть від загального захворювання, самогубство, що підтверджено висновками судово-медичної експертизи та (або) постановою (ухвалою) про закриття кримінального провадження.

Важливо: обставини, за яких нещасні випадки не визнаються такими, що пов’язані з виконанням обов’язків військової служби визначаються в ході службового розслідування.

Джерело: Новини LIVE

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень