Війна в Україні триватиме ще рік? Financial Times зробило прогноз на 2023 (ФОТО)

Правда, Буданов по Україні вважає інакше

Автори FT зробили низку прогнозів на 2023 рік.

Подаємо їх у доволі вільному перекладі (але точному за своєю суттю):

  • Продовження конфлікту в Україні протягом року. На думку авторів, заморожування конфлікту в нинішніх умовах не задовольнить ні Росію, ні Україну. При цьому президент України Володимир Зеленський очікує поставок сучасної західної зброї, а російський лідер Володимир хуйло «намагається перегрупуватися», нагадує FT.

  • Віялові відключення електроенергії в Європі. Автори FT вважають, що це може статися ще до квітня, якщо погода виявиться достатньо холодною. При цьому справжнім випробуванням, на їхню думку, стане для європейців наступна зима. Це пов'язано, в тому числі з припиненням поставок російського газу і перевантаженням енергосистеми, що може викликати технічні проблеми.

Рекордні снігопади лютують в США

  • Зростання глобального потепління наприкінці року не перевищить порогу в 1,5 градуса. Автори відзначають, що планета вже «прогрілася» приблизно на 1,1 градуса в порівнянні з середньою температурою 2011-20 років, але подальшого зростання в 2022 році вдасться уникнути. Однак планета, швидше за все, потеплішає на 1,5 градуса вже в 2024-26 роках.

  • Ставка ФРС досягне піку в 4,9% в першій половині 2023 року, а до кінця 2023 року складе 5%, припустили автори.

  • Ріші Сунак залишиться прем'єр-міністром Великої Британії. Попри те, що новий британський прем'єр все більш виглядає так, наче він «в облозі», у нього є великі шанси зберегти свій пост у 2023 році. Сунак – «більш стійкий персонаж», ніж Борис Джонсон або Ліз Трус, відзначають автори FT.

  • Європейський Центральний Банк не підтримуватиме ринки облігацій Італії чи інших країн ЄС. Газета нагадує про «яструбину позицію» президента ЄЦБ Крістін Лагард, а також пропонує подальше підвищення ставок регулятора. Через це прибутковість облігацій більшості європейських країн буде обмежена, але ЄЦБ навряд чи їх підтримає.

  • Джо Байден знову балотуватиметься на пост президента США. Попри те, що до виборів 2024 року Байдену виповниться 81 рік, успішні результати демократів на проміжних виборах створюють «хороший ґрунт» для повторного висування чинного президента, зазначають автори.

  • Трамп. Колишньому президенту США, швидше за все, загрожуватимуть нові звинувачення за спробу його прихильників штурмувати Капітолій в січні 2020 року, або за зберігання секретних документів в особистому помешканні. При цьому в FT зазначають, що Трамп «без сумніву» все заперечуватиме й оскаржуватиме все в суді.

  • Китай зможе відновити економічне зростання вище 5%. Китай стикається з «похмурим» кінцем 2022 року, пов'язаним з відходом від політики «нульової толерантності» до COVID-19. Однак, як тільки країна навчиться «жити з COVID», економічна активність повинна різко відновитися.

  • Пекін не вторгнеться на Тайвань. Вторгнення було б «колосальною авантюрою», через яку Сі Цзіньпін ризикує втратити свій вплив і владу, вважають автори FT. Блокада острова, на їхню думку, набагато більш імовірна. Однак і це призвело б до конфронтації зі США, що тягне за собою величезні ризики для Китаю.

  • Туреччина. Ердоґан, як чинний президент «буде використовувати найрізноманітніші методи, чесні і нечесні, щоб утриматися при владі», а продовження його правління обіцяє Туреччині великі економічні наслідки, зазначають автори FT.

  • Протести в Ірані не закінчаться. Місяці демонстрацій продовжаться через економічні проблеми в Ірані, викликані західними санкціями. Також, за словами авторів FT, іранські протести «демонструють стабільність».

  • Африканські країни стикаються з низкою дефолтів. Через різке зростання процентних ставок і наслідків пандемії COVID-19 обслуговування боргу в деяких африканських країнах «стає нестійким», що може перерости в дефолт з подальшою реструктуризацією боргу. Серед цих країн газета згадує Чад, Ефіопію і Замбію.

  • Узагальнений біржовий індекс S/P 500 провідних компаній впаде ще на 10%. Падіння фондового ринку США в 2022 році вже стало рекордним, але воно продовжиться через рецесії, що насуваються.

  • Twitter не закриється, користувачі не підуть. Попри екстравагантну поведінку Ілона Маска, користувачі Twitter не покинуть платформу, оскільки вона не має реальної альтернативи. Однак фінансові втрати соціальної мережі у 2023 році, швидше за все, збільшаться.

  • Ще один великий криптовалютний бізнес зазнає невдачі. Слідом за FTX в 2023 році низка великих криптовалютних компаній можуть збанкрутувати, оскільки венчурні фірми і роздрібні трейдери продовжують браконьєрити клієнтів.

  • Жодна з основних потокових/стримінгових платформ не об'єднається з іншою. Обговорювані протягом останнього року варіанти злиття NBC з Universal, Warner Bros. з Discovery, Disney з Apple або Netflix з кимось іншим, швидше за все, не відбудуться, оскільки платформи все ще мають намір збільшити дохід після пандемії COVID-19. Великі угоди можливі в 2024 році, вважають автори FT.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень