Війна і ринок нерухомості: що відбувається у Рівному

Зростають ціни й попит на нове житло

Військове вторгнення росії змусило мільйони українців змінити місце проживання. Одні знайшли прихисток за кордоном, інші - у регіонах, де немає активних бойових дій. Зокрема й Рівненщині, яка є тиловим регіоном.

Наша область прийняла вже близько 50 тисяч вимушених переселенців. Серед них є люди, які живуть у гуртожитках, але є й ті, хто готовий купити у Рівному своє житло. Ми поспілкувалися з директором з розвитку компанії СТОГРАД Мирославом Чернієм, аби розібратися, яка ситуація на ринку нерухомості Рівного в умовах воєнного стану.

Мирославе, як змінилася економічна ситуація з початку війни, в яких умовах наразі працює забудовник?

- Матеріали для будівництва удвічі здорожчали. Для прикладу, цегла була 3 грн, а зараз - 5,5 грн за цеглину. Хоча не до кінця зрозуміло, чого так, адже це місцевий виробник й родовища теж на Рівненщині. Метал за тонну був 30000 грн, а зараз - 65000 грн (це конкретний приклад). Тут більш зрозуміло, чимало металу виробляла «АзовСталь», зараз зрозуміло, про виробництво не йдеться. Так само податок, такий як військовий збір, наприклад, був 1,5% від суми продажу/купівлі, то вже буде 3%.

Як вам здається, чи призведе це до зростання вартості майбутнього житла?

- Ціна на нерухомість теж виросте не менше ніж на 25-30% уже найближчим часом. А через рік можливо й удвічі. Зараз вигідно купувати те житло, яке вже збудоване, адже, до прикладу, СТОГРАД не піднімав цін на житло, яке ми побудували ще до війни. Ціни на нього такі ж, як були. 

До війни популярними були невеличкі квартири, переважно однокімнатні. Зараз яке житло на вашу думку більш затребуване?

-  Ми всі очікуємо, що найближчим часом відкриють роботу реєстрів з нерухомості, і таки зможемо щось більше сказати про реальний попит. Тому що ті, хто думав і планував купувати житло, не можуть цього зробити, бо такі операції загалом з початку війни зупинені. 

 

Але якщо раніше рівнян найбільше цікавили квартири-студії, то на сьогодні це непопулярне житло. Більше цікавляться, щоб була спільна кухня-вітальня та ще окрема спальня або дві. 

У нашому місті й до війни був високий попит на новобудови. Наразі можна сказати, що охочих купити квартиру, навіть попри війну, побільшало?

- Попит збільшується і очевидно буде зростати, а пропозиція - ні. Забудовники мають потенційні можливості, але вони обмежені технікою, спеціалістами й навіть матеріалами. Наша компанія, знаючи про потреби у житловій забудові, прагне купити нову техніку. Втім, зараз це дуже й дуже не просто. Чимало одиниць хорошої будівельної техніки або викрадено з районів, де ведуться бойові дії, або знищено. 

 

Щодо кадрів, теж не все просто. Так, в область приїхали чимало переселенців, вони мають спеціальність й звертаються, шукають роботу. Але, до прикладу, приходять електрики, а нам потрібні будівельники чи різноробочі. І людина іншої спеціальності неохоче погоджується на роботу з меншою оплатою. 

 

Чимало наших фахівців наразі пішли захищати Батьківщину, вони в армії.

 

У нас є задача зберегти робочі місця для своїх працівників, зберегти зарплати. 

 

А попит на житло буде збільшуватися як серед місцевого населення, так і серед тих, хто захоче залишитися й далі жити у Рівному. 

Щоб ви, Мирославе, як фахівець компанії «Стоград», порадили людям, які ще вагаються, чи варто купувати квартиру, чи ні?

- Рекомендуємо людям купувати нерухомість вже, а не чекати зростання цін і взагалі дефіциту на ринку. Зараз, поки є вибір, можна вибрати щось краще і те, що подобається, а не чекати того, що залишиться.

 

Зрозуміло, що чимало людей остерігаються купувати житло ще на етапі будівництва, і повертаються, коли будинок вже майже готовий. Проте тоді пропозицій практично немає. Інвестор купує квартири й нічого не залишається. 

 

Тож якщо рівняни планували купити житло, і готувалися до цього, то не треба чекати кращих квартир. Їх може не бути. Треба обирати з тих пропозицій, які є. Повторюся, на житло, яке СТОГРАД будував ще до війни, ціни не змінилися. В майбутньому квартири зростуть у ціні, на 25-30%, а за рік можливо й удвічі. 

 

Ми ж розуміємо, що у держави стоїть задача відбувати знищене й пошкоджене житло. І буде держзамовлення, і компанії, які будували на заході України, поїдуть працювати у регіонах, де треба оперативно відновити та побудувати нові квартири. 

Отже, з  почутого можемо зробити висновок, що попит на нерухомість не те що зменшиться, а й збільшиться. Скоріш за все буде дефіцит якісного житла та комерційної нерухомості, а ціни зростуть на 25-35%. Тож, хто планує та має можливість купляти, краще робити це вже, адже в майбутньому житло дорожчатиме, а вибору буде дедалі менше. 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень