Виявляється, смартфони допомагають дітям мати більше друзів

Науковці розвінчують міф, що проводячи час з гаджетами діти мало спілкуються з однолітками

Серед популярних стереотипів суспільства – діти весь час стирчать у телефононах, і зовсім не спілкуються один з одним. 

Вчені з Колорадського університету провели цікаве дослідження, й зруйнували цей міф.

У дослідженні брали участь 11 875 дітей у віці від 9-10 років. Дівчатка воліли сидіти в соцмережах, а хлопчики — грати у відеоігри.

Вчені досліджували взаємозв'язок між екранним часом і ментальним здоров'ям, успішністю в школі, якістю сну і стосунками з однолітками.

Пригадали автори й попередні дослідження, які показували,  що діти, які багато сидять в телефонах і комп'ютерах, мало сплять, не дуже добре вчаться і страждають від проблем з психічним здоров'ям, наприклад, агресії, тривожності й депресії. Єдиний плюс — у таких дітей все добре зі спілкуванням.

Частина цих даних підтвердилася.

Багато екранного часу в житті дітей дійсно посилює такі проблеми, як низька успішність в школі, синдром порушення активності та уваги, погана якість і мала кількість сну.

 

Але у таких дітей багато друзів, з якими вони підтримують хороші відносини за допомогою соцмереж, відеочатів і месенджерів.

Крім того, вчені не знайшли достатньо взаємозв'язків між екранним часом і розвитком депресії й тривожного розладу, що чимало їх здивувало.

Вчені припустили, що діти погано сплять, тому що беруть телефон в руки, щоб заснути, але виходить рівно навпаки. Низьку успішність вони пов'язали з тим, що діти з дослідження присвячували час розвагам, а не заняттям — все очевидно.

Що стосується агресії та руйнівної поведінки, то дослідники вважають, що причина тут необов'язково саме в кількості екранного часу. Вони вважають, що батьки частіше схильні садити дитину перед екраном, щоб відвернути її від чогось, наприклад, емоцій.

Результати не залежали від статі учасників дослідження (за винятком того, що хлопчики-геймери частіше дружили з хлопчиками, ніж з дівчатками), а вплив екранного часу на дітей був невеликий.

На добробут дитини набагато сильніше впливали інші фактори, серед яких соціально-економічний статус сім'ї.

Схоже, що екранний час сам по собі не сильно пов'язаний з несприятливими наслідками у дітей у віці дев'яти-десяти років, — підсумовували вчені.

Джерело: ukr.media

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень