«Вивозили, використовували електрошок, різали пальці до кісток»:  Працівники ЗАЕС анонімно розповіли, що відбувається на станції

І яка ситуація в місті

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Журналістам вдалося таємно поспілкуватися з жителями Енергодара, які працюють на Запорізькій АЕС. Один з працівників атомної станції розповів:

Заміновані деякі системи безпеки, що може призвести до неможливості експлуатації реакторів на кілька років, – зауважив один з працівників АЕС та додав, що окупанти це зробили для терору.

Загалом ситуація в місті складна — російські військові чинять тиск на місцевих жителів. Міський голова Енергодару Дмитро Орлов каже:

Фактично вони як заручники. Якщо не підписують контракти з компанією від «Росатому» і не отримують російські паспорти, то окупанти блокують перепустки. Якщо, звичайно, що це не є критичний персонал, який вони не можуть замінити. І тому змушені давати змогу працювати і забезпечувати ядерну радіаційну безпеку нашим працівникам.

Працівниця ЗАЕС розповідає, що в Енергодарі значно поменшало людей. Частина з них виїхала, коли це було ще можливо, а деяких - окупанти викрали. Так, її близьких росіяни заарештували та вивезли в невідомому напрямку ще торік. Викрадені українці також працювали на ЗАЕС.

Забирають тих, хто не хоче співпрацювати з окупантами та не отримує російські паспорти. Особливо чіпляються до чоловіків. Їх забирають у поліцію та катують, — розповіла жінка.

За її словами, деякі працівники, які підписали контракти з російською компанією, здають колег представникам ФСБ: «А ФСБ ходить за адресами та перевіряють усіх».

Ще один працівник ЗАЕС розповів, що на станції залишається близько 3000 персоналу, а до окупації працювало приблизно 12 000. Він не знає точно, скільки людей підписало контракт з російською компанією, але не всі зробили це добровільно: 

Деякі тільки після тортур. Вивозили робітників, спершу тих, хто відповідає за експлуатацію, та піддавали тортурам — використовували електрошок, різали пальці до кісток. Мене особисто забирали 4 рази.

Джерело: Слідство.Інфо

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень