Винні метеорити? Нова версія обміління Шацьких озер

Думка науковців

Причину поступового зникнення Шацьких озер і Світязя слід шукати у їх метеоритному походженні.

Таку версію походження та обміління Шацьких озер припускає голова Археологічної комісії у Науковому товаристві імені Шевченка у Європі Микола Бандрівський.

Науковець Микола Бандрівський
Науковець Микола Бандрівський

«Озеро Світязь шаленими темпами втікає під землю… Останніх два роки у мережі бачимо десятки світлин, на яких берегова лінія цього та інших озер поблизу різко почала відступати на сотню метрів, озера чим раз більше міліють.

Чому так відбувається? Яка причина їх невпинного зникнення?

Дехто з гідрологів та географів каже, що виною цьому є карстові порожнини, і вода, як з дірявої посудини, витікає у пустоти під землею.

Але нещодавно натрапив на цікаве дослідження трьох львівських геологів – А. Гайдіна, В. Дяківа і Ф. Зузука, опубліковане 2019-го року, незадовго до нинішнього ексцесу зі Світязем. Так от, ці вчені висунули доволі переконливу гіпотезу метеоритного походження Шацьких озер. У тому числі й Світязя. Я не переповідатиму тут суто наукового тексту, тих формул, графіків, карт і результатів аналізів, а наведу лише дещо з висновків, до яких прийшли згадані дослідники.

Отже, ці дослідники пишуть:

«…розмір метеориту, який призвів до формування Шацьких озер, повинен був би бути більшим у кілька разів (за розмір метеориту, який залишив кратер Вулфа Кріка, діаметром 946 метрів – М.Б.) та мав би перед падінням фрагментуватись і долетіти до поверхні у вигляді «метеоритного дощу», кожен уламок якого зумовлював формування метеоритного кратеру, пізніше заповненого льодом, льодовиками чи флювіогляціальними відкладами. Ймовірно, політ метеориту був у напрямку Південний-Захід – Північний-Схід. Найбільші уламки «метеоритного дощу» призвели до формування озерних котловин озер Світязь та Пулемецьке, менші уламки до утворення інших озер. Це засвідчують лінійні розміри – довжина, ширина, глибина, просторове розташування та ізометричність озерних котловин…»

Зараз, коли на очах катастрофічно міліє Світязь й інші озера поблизу нього, слід, мабуть, ще раз повернутися до теорії їх метеоритного походження і, вже з нових позицій дослідити будову їхнього дна і причини його деструкції.

Традиційне ж пояснення походження Шацьких озер і Світязя зокрема, на сьогодні вже не спрацьовує і ми мовчки втрачаємо наші відпочинкові перлини…», – пише науковець.

За матеріалами Волиньinfa

Радіо Трек у Тelegram, Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Олег Нечидюк

Олег Нечидюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень