Використання віртуальної реальності для навчання водінню

Час і технології не стоять на місці

Україна стрімкими темпами розвиває цифрові технології. Цифрова трансформація досить щільно увійшла у життя середньостатистичного українця.

Телемедицина, університети та безліч інших додатків допомагають віддалено впоратися з безліччю проблем і заощадити час для їх вирішення.

Багато країн давно використовують додатки віртуальної реальності для навчання, в тому числі й автоводіння

Використання віртуальної реальності в найближчому майбутньому може змінити підхід викладачів і студентів до навчання водінню і практичним ситуаціям, які часто виникають на дорозі. 

Для деяких людей це може здатися футуристичним, але варто зауважити, що майбутнє, описане у фантастичних романах, вже існує протягом декількох десятиліть, а VR технології давно використовуються в багатьох сферах життя.

З появою більш дешевого обладнання та програмного забезпечення VR, доступ до яких з кожним роком стає все більш прийнятним за ціною для всіх верств населення, швидше за все стане новим засобом навчання студентів-водіїв, а також водіїв у спеціалізованих галузях промисловості.

Віртуальна реальність для навчання водінню

Коли мова заходить про першу віртуальну реальність, яка спадає на думку, це відеоігри.

Багато різних ігор різних жанрів вже включили інноваційну технологію VR у свою пропозицію, включаючи ігри, ігри, такі як Superhot VR або онлайн-покер на спеціалізованих платформах.

З одного боку, Superhot VR — це шутер від першої особи, який поєднує екшн та адреналін із можливістю керувати своїм тілом та діями в екстремальних умовах.

З іншого боку, такі сайти, як PokerStars, перенесли традиційну карткову гру в окуляри VR, дозволяючи користувачам грати в ігри на яхті або навіть у космосі.

Насправді зараз багато популярних комп'ютерних ігор випускають свої VR версії, ну а моделювання водіння за допомогою віртуальної реальності існує набагато довше, ніж більшість людей можуть собі уявити.

Один з найпопулярніших його додатків можна знайти прямо посеред середньостатистичної ігрової аркади у вигляді симуляторів водіння або перегонів. 

Хто з нас не грав у перегонові симулятори?

 

Need For Speed, Richard Burns Rally, Formula One Championship Edition ... практично, всі ці ігри починалися з вивчення правил водіння

Так чому б не використати цей досвід у повсякденному житті, змінивши підхід до закостенілих норм навчання? Адже вже протягом декількох років ці методи цілком успішно застосовуються за кордоном.

TeenDrive365 та шолом Oculus Rift

Кілька років тому компанія Toyota представила новітню на той момент розробку: додаток TeenDrive365, розроблений для шолома віртуальної реальності Oculus Rift.

Новаторська технологія полягала у наступному: показати, як водіння з відволіканням уваги впливає на аварійні ситуації на дорогах.

Для цього не потрібні були якісь додаткові автосимулятори (крісло, кермо, КПП, ручник, панель приладів).

 

Учасник експерименту просто надягав шолом і сідав у звичайний автомобіль, вирушаючи в путь по віртуальній дорозі.

Занурення у віртуальну реальність наочно демонструвало, що може статися, якщо шофер відвернеться на телефонну розмову, слова пасажирів або СМСку. Як тільки водій відволікався – тут же слідувала аварійна ситуація.

Симулятори, безумовно, існували і раніше, але саме цей виявився революційним проривом VR технологій з істотними відмінностями: не просто виводилася на екран картинка, а використовувалося глибоке занурення, внаслідок якого водій ставав безпосереднім учасником подій, був «всередині» ситуації.

До того ж додаток TeenDrive365 дозволяв переглядати простір на усі 360 градусів, а технологія об'ємного звуку (RealSpace 3D Audio) тільки посилювала правдоподібність того, що відбувається.

При цьому, використання гарнітури Oculus Rift не просто занурювало учасника експерименту в процес навчання, а й давало можливість ШІ визначити, наскільки уважно водій стежить за тим, що відбувається на дорозі, і як часто він відволікається від неї.

Samsung Drive – додаток для багаторівневого навчання водіїв

Австрійський авто / мото / туристичний клуб ÖAMTC досить довго використовував додаток Samsung Drive для багаторівневого навчання водіїв.

Інноваційна та новаторська технологія припала до смаку майбутнім байкерам й автолюбителям. За допомогою гарнітури Gear VR моделювалися небезпечні аварійні ситуації, новачки відпрацьовували свої навички водіння без ризику для життя, а VR додаток повідомляв користувачеві де він зробив помилку.

Симулятор дозволяв не тільки вивчити правила дорожнього руху, засвоїти навички водіння, але й проаналізувати що саме призвело до помилки та аварійної ситуації. 

Кілька років компанія Samsung розвивала свою платформу віртуальної реальності XR, але на жаль, минулого року, не пояснюючи причин, оголосила своїм користувачам, що до кінця вересня 2020 року підтримка буде повністю припинена, а дані користувачів видалені.

Чому корейська фірма, після декількох років використання та активного розвитку своєї віртуальної платформи, охолола до цього проекту так і залишилося таємницею, покритою мороком

В Україні навчання водінню автомобіля за допомогою віртуальної реальності поки ще не використовується, хоча в сучасному світі ця послуга більш ніж просто популярна. Але все змінюється, час і технології не стоять на місці й цілком ймовірно, що в найближчому майбутньому у нас з'являться автошколи, які застосовують в процесі навчання авто симулятори, які допоможуть студентам відчути в реальному часі до чого може привести помилка на дорозі при цьому зберігаючи життя та здоров'я.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень