«Це Rolls-Royce, кінь з двома х**ми». Сарненська міська рада хотіла придбати дорогущу техніку

Таку вартість навіть законодавство обмежує

Сучасні хлопчики зараз мріють не про велосипед, а про NVIDIA GeForce RTX 3080. Вона перетворить комп`ютер на справжнього монстра. Однак батькам набагато дешевше обійдеться топовий велосипед.

А хтось із працівників Сарнеської міської ради міг отримати таку красуню за кошти платників податків.

Є різні версії, для чого така відеокарта працівникам-бюджетникам. Про них - нижче.

Користувач фейсбук із ніком Майк Сидоренко опублікував тендер на закупівлю майже сотні одиниць комп`ютерної техніки, серед яких, образно кажучи, один рубін і один діамант.

Замовник - Сарненська міська рада.

Йдеться про відеокарти NVIDIA GeForce RTX 3080 та RTX 2070 Super, або аналоги. Це останнє та передостаннє слово техніки у сфері оброблення графіки для комп`ютерів.

Аналогів для такого заліза на ринку майже немає. Як пояснив Майк (орфографію дещо змінено):

Це клятий Роллс-Ройс у світі ігрових відеоадаптерів […] Це на даний час просто перемога техніки над здоровим глуздом, кінь із двома х*ями, якого може собі дозволити далеко не кожен забезпечений геймер. Середня вартість однієї такої в Україні становить приблизно 3000 доларів.

3090 - це космос. 3080 - стратосфера. Не сильно різняться в ціні та потужності, просто 3090 найсильніша, 3080 - лише трохи слабша.

І дійсно. Одна коштує 80 тисяч гривень, інша – 20. Мало того, що 3080 мегапотужна, вона ще й монстр за розмірами. Ця цяцька просто не влізе в більшість середньостатистичних комп`ютерів. Ідеальний варіант для багатих людей із комплексом неповноцінності.

Водночас комп`ютер для державних установ, згідно із законом, не може перевищувати 28 тисяч гривень.

Головна спеціалістка з економічних питань міськради Алла Захарчук, яка є контактною особою, нам пояснила, що в документації уже замінили обладнання на дешевше:

Сьогодні внесли зміни по цих двох останніх.  

Тепер для обох ПК замовили відеокарти не гірше народної GTX 1050ti. Це всього лише 7 тисяч гривень.

Для чого таке обладнання Сарненській міській раді, Алла Захарчук нам пояснити не змогла. Також не знає, до кого ми можемо звернутися за роз'ясненнями.

Коментатори припускають, що топове залізо знадобилося б архітекторам для 3D-проєктування, або ж для майнінгу криптовалют.

Для такого теж треба пристойну відеокарту.

Крім того, хороша відеокарта знадобиться для обробки зображень штучним інтелектом.

На користь версії про майнінг грає той факт, що процесори та оперативна пам`ять для комп`ютерів вказані досить скромні.

Це як придбати дорогу яхту та плавати на ній Басівкутським озером. Майк пояснює:

[…] Навіщо вони так поскромничали із процесором на той мегакомп`ютер? Адже щоб розкрити потенціал такої махіни як RTX 3080 треба вже брати топовий i7 чи i9 10-го покоління Ice Lake, ну або Райзен 9 […], […] та й 16 гіг оперативки - зараз таке на посередненькі офісні машинки для тьоті Мані з бухгалтерії ставлять, шоб в «Екселі» таблички не гальмували […]

Ми опитали людей, які знаються на майнінгу:

Відеокарта 3080 в день може зараз давати від 10 до 20 доларів;

Відеокарта 2070: 4 - 7 доларів;

У залежності від вартості електроенергії ферма з 10 шт. 3080 може приносити близько 200 доларів у день;

Одне із наших анонімних джерел вважає, що купівля 3080 не може бути необхідністю, оскільки ця карта створена для дуже крутих проєктів, а більшість сучасних найвимогливіших відеоігор та програм повністю задовольняються дешевшими варіантами.

Дійсної мети застосування такої «начинки» ми знати не можемо. Зауважимо, що серед інших закупівель по Україні ми подібних відеокарт не виявили. Лише одеське управління архітектури хоче придбати собі стареньку GTX 1050.

*Щоб нас не заклювали за сексизм, зазначимо, що на початку статті ми сказали «хлопчики», оскільки за статистикою більшість дівчаток грають в мобільні та простіші ігри, а ось в масштабні ААА-проєкти більше любить «рубатися» чоловіча стать.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень