Вибори під час війни: в ЦВК зробили заяву про можливе продовження терміну президентства Зеленського

Наступні вибори мали б відбутися весною

Днями тема виборів стала дуже актуальною, адже у соцмережах поширювали інформацію про можливі вибори весною 2024 року. Навіть йшлося, мовляв, що Зеленський начебто ухвалив рішення провести наступні президентські вибори 31 березня 2024 року.

Проте Центральна виборча комісія України не отримувала жодної інформації про можливе підготування до президентських виборів у березні 2024 року. Відповідно до Конституції, вибори під час воєнного стану не проводяться, розповів заступник голови ЦВК Сергій Дубовик, повідомляє «Радіо Свобода».

- Тому жодних повідомлень, або жодних якихось речей ЦВК не тільки не отримала, але й не могла отримати. Ми – незалежний виборчий орган, ми керуємося виключно законом.

 

Вибори, зокрема, президента України призначаються постановою Верховної Ради. Ви і я не бачили ані проєкту такої постанови, ані будь-яких інших офіційних документів, – повідомив Дубовик.

Він також зауважив, що за графіком, виборчий процес мав би розпочатися наприкінці грудня 2023 року.

Чи будуть подовжені президентські повноваження Зеленського?

Заступник очільника Центрвиборчкому додав, що в Конституції чітко записано, що президент України виконує свої повноваження до вступу на посаду новообраного президента України.

- Все решта – це політичні спекуляції, щодо закінчення повноважень, переходу якихось повноважень. Закон про воєнний стан чітко визначає, що під час воєнного стану вибори не проводяться.

 

Іншого поки що немає, змін до законодавства немає. Тобто немає підстав, принаймні юридичних, говорити про щось на даний час, – наголосив Дубовик.

Тож президент і парламент мають виконувати свої повноваження до наступних виборів.

Прокоментував чутки про вибори і Володимир Зеленський. В одному зі своїх звернень він заявив:

- Вважаю, що зараз вибори не на часі.

До слова, сьогодні депутати Верховної Ради підтримали подання президента про продовження воєнного стану ще на 90 днів – тобто, щонайменше до лютого 2024 року.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень