Верховна Рада ухвалила закон про референдум. Остаточно

А також перелік питань, які можуть на нього виносити

Верховна Рада ухвалила в другому читанні й в цілому законопроєкт № 3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум. «За» проголосували 255 нардепів, повідомляє 112.ua

Ухвалене під час референдуму може бути змінено шляхом всеукраїнського референдуму не раніше ніж за три роки з дня його ухвалення. А результати референдуму не повинен стверджувати який-небудь державний орган.

Новий всеукраїнський референдум з питань, які раніше не було підтримано на всеукраїнському референдумі, може бути проведено не раніше як за один рік з дня оголошення результатів відповідного всеукраїнського референдуму.

Закон України або окремі його положення, що втратили чинність за результатами всеукраїнського референдуму, не може бути ухвалено Верховною Радою України у тій самій редакції протягом трьох років з дня втрати ними чинності.

Предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання про:

  • затвердження змін до розділів I (Загальні засади), III (Вибори. Референдум), XIII (Внесення змін до Конституції) Конституції;
  • розв'язання питання загальнодержавного значення;
  • затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору, який передбачає зміну території України;
  • припинення дії закону або окремих його положень.

Водночас предметом всеукраїнського референдуму не можуть бути питання:

  • які суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права, закріпленим у першу чергу Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини та основних свобод, протоколів до неї;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією України та законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

Для організації й проведення всеукраїнського референдуму закон пропонує створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи із забезпечення електронного голосування. До слова, питання захисту персональних даних  виборців та запобігання втручанню в електронні системи, є найскладнішим.

Кожен виборець на конкретному всеукраїнському референдумі може реалізувати право голосу лише один раз і лише на одній дільниці з всеукраїнського референдуму шляхом подання бюлетеня для голосування у паперовій формі або шляхом електронного голосування в порядку, визначеному законом.

У разі оголошення воєнного чи надзвичайного стану в Україні або окремих її місцевостях призначення (проголошення) та проведення всеукраїнського референдуму забороняється.

Центральна виборча комісія на своєму засіданні не пізніше як на десятий день з дня голосування встановлює результати всеукраїнського референдуму.

Референдум за народною ініціативою

Для того, щоб провести референдум за народною ініціативою, потрібна вимога не менше ніж трьох мільйонів українців. Водночас підписи за його проведення повинні зібрати не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній з них.

Не пізніше ніж на п'ятнадцятий день після одержання рішення ЦВК про підсумки збору підписів громадян України президент видає указ про проголошення такого референдуму, в якому вказана дата його проведення, та питання, що виносяться на референдум.

Питанням цього референдуму може бути й втрата чинності законом України або окремими його положеннями.

Текст законопроєкту про припинення чинності законом України або окремими його положеннями, який пропонується винести на всеукраїнський референдум за народною ініціативою, не може бути змінено після того, як його затвердить більшість зареєстрованих учасників зборів щодо проведення такого референдуму.

Збір підписів під ініціативою щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою триває протягом 90 днів з дня отримання свідоцтва про реєстрацію ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, що пропонує винести відповідне питання на всеукраїнський референдум за народною ініціативою.

Народна ініціатива вважається припиненою в день проголошення відповідного висновку Конституційного суду України.

Референдум щодо зміни території

Такий референдум призначається постановою Верховної Ради.

У документі наголошується, що всеукраїнський референдум про зміну території України - це форма ухвалення громадянами України, які мають право голосу, рішення про затвердження закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, ухваленого ВР.

Референдум про затвердження змін до розділів Конституції

На такому референдумі затверджується законопроєкт про відповідні зміни в Конституцію, який до цього ухвалила Рада згідно з Основним Законом.

Всеукраїнський референдум про затвердження змін до розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" Конституції призначає президент.

Вимоги до формулювання питань, що виносяться на всеукраїнський референдум

Питання, що виноситься на всеукраїнський референдум, повинно мати форму питального речення стосовно підтримки (затвердження, ухвалення):

  • закону;
  • проєкту      закону про втрату чинності законом України або окремими його положеннями;
  • положення нормативного характеру (зокрема принципу, критерію правового регулювання) без викладення його у вигляді проєкту закону про втрату чинності законом України або окремими його положеннями.

Питання всеукраїнського референдуму повинно мати чітке і зрозуміле формулювання, що не допускає різних тлумачень.

Якщо питання всеукраїнського референдуму складається із частин, між ними має бути нерозривний внутрішній зв'язок.

Не допускається формулювання, яке:

  • вводить виборця в оману;
  • наводить виборця на відповідь, містить вказівку, натяк, підбурювання чи інше спонукання до підтримки чи відхилення питання всеукраїнського референдуму.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім деяких його пунктів.

Матеріали 112.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень