Вербна неділя 2024: коли українці відзначатимуть це свято?

Відома дата

Цьогоріч Вербний тиждень за григоріанським та новоюліанським календарями триває з 18 по 23 березня, а вже 24 березня святкують Вербну неділю.

Для вірян, які живуть за юліанським календарем, Вербний тиждень триває з 22 по 27 квітня, а Вербна неділя припадає на 28 квітня.

Історія Вербної неділі

Свято встановила християнська церква в Єрусалимі в IV столітті. Вербна неділя присвячена урочистій появі Ісуса Христа в 33 роки в Єрусалимі напередодні Його мученицьких страждань та смерті. Тоді іудеї побачили в Ісусі нового правителя та обсипали шлях Христа квітами, пальмовими гілками.

Верба символізує пальмові гілки, якими іудеї вітали Ісуса в Єрусалимі.

 

Через те, що в Україні пальми є рідкістю, їх замінили на вербу, що є також символом пробудження природи після зими та відродження нового життя.

Водночас за язичницькою версією походження Вербної неділі, прообразом свята став Вербохліст, яке присвячено родючості, живучості та силі волі, а верба - символом цього. Тоді влаштовували масові гуляння та били один одного вербою на здоров'я.

Традиції Вербної неділі

За декілька днів до свята віряни зрізають гілочки верби і ставлять вдома у воду, аби розпустилися. Святять вербу ввечері суботи чи у неділю. Освячені гілки цього дерева ставлять вдома біля вікон на рік. Щоб залучити добробут та здоров'я для сім'ї, треба легенько пошмагати по спині гілками верби кожного у будинку.

Заборони на Вербну неділю

Цього дня заборонено прибиратись вдома та готувати гарячі страви. Також не можна шити, в'язати, вишивати, розчісувати голову, сваритися, лаятися, бажати зла та проводити гучні гуляння. Під забороною й важка фізична праця.

Вербна неділя припадає на Великий піст. ПЦУ дозволяє на свято їсти рибу та випити трошки червоного кагору, але заборонено вживати м'ясо, яйця та молочну продукцію. Рекомендується їсти овочеві салати, рагу, грибні та бобові страви, які замінюють м'ясні.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень