Вчителька, яка агітувала за «ДНР», влаштувалася в український виш (ФОТО, ВІДЕО)

64-річна Ольга Чорна проводила в окупованому Донецьку “патріотичні” заняття із школярами

Педагог Ольга Чорна, яка працювала на “освіту ДНР”, влаштувалася на роботу до Горлівського інституту іноземних мов. Цей виш переїхав з Горлівки до Бахмута 10 листопада 2014-го.

“Ольга Чорна — так, працевлаштована, на посаді культорганізатора”,  —  каже керівниця закладу Євгенія Бєліцька.

На цьому відео за січень 2018-го Ольга Чорна проводить політінформацію з молодшими учнями ліцею № 5 в окупованому Донецьку. 

Після політінформації від Ольги Чорної один з учнів 5-Б класу каже: 

“Я категорично проти повернення нас у склад України. Тому що у мене на війні загинули 7 прадідусів. Один був танкістом, пройшов усю війну. Бандера  —  не мій герой. У мене мої герої: мої сім прадідусів, маршал Жуков та Рокосовський. Я не можу та не хочу їх зрадити”.

Хто така Ольга Чорна

Ольга Чорна з літа 2018-го внесена до бази Центру “Миротворець” як “посібник терористів ДНР, за антиукраїнську пропаганду та агітацію”.

Ольга Іванівна Чорна викладала російську мову та літературу в різних школах Бахмута, зокрема НВК №11.

 

Ольга Чорна (посередині) 9 травня 2014-го в Бахмуті. Скріншот її сторінки з соцмереж

Навесні 2014-го її син, Сергій Іочков, який до того був керівником департаменту з боротьби з корупцією в державних органах, очолював у Бахмуті місцевих “ополченців”. Він взяв собі псевдо “Велес” та публічно виступав із закритим обличчям.

“Велес”, син Ольги Чорної, “дає інтерв’ю” біля захопленої будівлі прокуратури у Бахмуті 4 червня 2014-го. Джерело: Вечірній Бахмут

7 червня 2014-го група бойовиків у тимчасово окупованому Бахмуті намагалась викрасти командира місцевої військової частини Володимира Чобітка. Український військовий отримав серйозні поранення, але встиг викликати побратимів на допомогу.

Під час перестрілки між підкріпленням та бойовиками бійці ЗСУ вбили кількох нападників. Одним із них виявився Сергій Іочков, син Ольги Чорної.

Після смерті сина Ольга Чорна працювала у навчальних закладах Бахмута, а потім переїхала в Донецьк.

Позиція освітян та правозахисників

Директорка Горлівського інституту іноземних мов Євгенія Бєліцька ніяких перепон для працевлаштування цієї педагогині не вбачає.

“Працевлаштована. І що? На неї заведена якась справа чи що? Людина позбавлена якихось прав на території України? Справа заведена на неї? Якщо не заведена справа, що це взагалі таке? Наскільки я знаю, вона не позбавлена жодних громадянських прав." —  каже Євгенія Бєліцька.

Директорка департаменту освіти і науки Донецької ОДА Тетяна Сідашева каже: 

“Знаючи директорку цього закладу, я не думаю, що там є якісь препони (для працевлаштування Ольги Чорної,  —  ред.). Якщо є такі факти (про політінформації на ТОТ, — ред.), будь-ласка, треба звернутися до відповідних органів, щоб все це було перевірено, і далі всьому цьому буде наданий хід”,  —  заявила очільниця освітян Донеччини.

 

Координаторка ГО “Медійна ініціатива за права людини” Тетяна Катриченко каже: поки немає кримінального провадження, підстав не брати подібних працівників на роботу немає.

Заборонені законом пости у соцмережах

У заблокованій в Україні соцмережі “Однокласники” є сторінка, схожа на профіль Ольги Чорної. Там є десятки її фотографій. Наприклад, на цьому фото жінка з другим сином позує на фоні Кремля. Світлина підписана словами: “Москва, как много в этом звуке…..!”.

У 2014 році Чорна опублікувала колаж з дитиною, російським триколором і написом англійською “#Save Donbass from Ukraine Army”, що в перекладі “Врятуйте Донбас від армії України”.

Вже цьогоріч вона поширила на своїй сторінці публікацію іншого користувача соцмережі зі звинуваченнями в бік українських військових. Далі текст в оригіналі:

“27 ИЮЛЯ 2014 ГОД. ТРАГИЧЕСКИЙ. ЧЕРНЫЙ ДЕНЬ ДЛЯ ГОРЛОВКИ. МЫ ОБЯЗАНЫ ПОМНИТЬ ЭТО СТРАШНОЕ ГОРЕ И НЕ ЗАБЫВАТЬ. И НЕТ ПРОЩЕНИЯ УКРО ФАШИСТАМ”.

P.S. У листі-рекомендації закладам освіти щодо протидії пропаганді сепаратизму та антиукраїнській ідеології Міністерство освіти і науки зазначає:

“У час боротьби України з російською агресією – у тому числі інформаційною – співпраця навчальних закладів, українських педагогів з організаціями та окремими особами, які пропагують ворожу інтересам України ідеологію, розпалюють сепаратизм, сприяють агресору й окупанту, є неприпустимою із точки зору захисту національних інтересів, а також із точки зору місії педагога, міркувань моралі.

Міністерство освіти і науки доручає уникати співпраці з організаціями і структурами із сумнівною репутацією, тим більше – з відверто чи замасковано антиукраїнськими, зокрема щодо проведення спільних з ними заходів, поширення літератури та інших матеріалів, що пропонуються ними”,  —  йдеться у листі.

Джерело: Вільне Радіо

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень