Вчені з'ясували, чому люди переїдають на свята
Виявляється, до цього спонукає розмаїття став
Науковиця з США, доктор біологічних наук Христина Агапакіс, що працює в Гарвардському університеті, за допомогою елементарного дослідження з'ясувала, чому люди та часто переїдають під час свят. Вона впевнена, що провиною всьому "ефект шведського столу".
З метою дослідження впливу ароматизаторів на апетит і смакові рецептори дослідниця підготувала для лабораторних тварин два види частування. Спочатку біолог згодовувала піддослідним тваринам необмежену кількість одноманітної їжі. В результаті після насичення миші відмовлялися від подальшого прийому їжі.
Після цього гризунам пропонувався своєрідний "шведський стіл", що складався з продуктів з чотирма різними смаковими властивостями. У фіналі з'ясувалося, що під час другої стадії експерименту піддослідні з'їдали втричі більше їжі, ніж під час першої стадії. Причиною цьому, як вважає Христина, є те, що гризуни весь час переключалися з однієї страви на іншу. Таким чином, смакові враження перемішувалися і тварини втрачали почуття міри.
Таким нехитрим експериментом біолог змогла довести, що першопричиною переїдання є, насамперед, різноманіття продуктів.
Радіо Трек: НОВИНИ