Вчені вказали, скільки мандаринів можна з'їсти на день та кому їх не можна зовсім

В них багато корисного, та що занадто, те не здорово

Багато українців не уявляють собі зимових свят без яскравих, ароматних та солодких мандаринок.

Вони корисні. В них багато води, поліфенолів та флавоноїдів та розчинної клітковини.

В 200 грамах мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині. В цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо і калій.

А ще мандарини дуже солодкі: 200 грамів містять 20 грамів цукру. 

Втім, різні вчені по-різному дивляться на денну норму мандаринів для людини.

Скільки мандаринів можна з'їсти на день

Колишня очільниця МОЗ, лікарка Уляна Супрун вважає, що дорослій людині, яка не намагається схуднути і не має цукрового діабету 1 типу, потребує 225-325 грамів вуглеводів на добу.

Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви плануєте саменький або саменька заточити 600 грамів очищених мандаринів (це приблизно 60 грамів цукру), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів.

Але краще не їсти всі мандарини за раз, аби не підвищувати надмірно рівень глюкози в крові.

Що ж до дітей, які теж люблять мандарини, то їм вуглеводів треба значно менше. Тому слід або з'їсти декілька мандаринів, або взагалі відмовитися від вуглеводів у цей день. 

Втім, згідно з австралійськими рекомендаціями з харчування,

дітям треба їсти 1 порцію фруктів на день, тобто 1 мандарин.

 

Дорослим — по дві порції. Лише вагітні  та підлітки можуть собі дозволити три мандарини, а мамам, що годують, можна «аж» чотири. 

Рекомендації канадських науковців набагато ближчі до українського серденька, бо чітко не обмежують в поглинанні фруктів, лише туманно стверджують, що чим їх більше, тим краще, адже зменшується ризик серцево-судинних хвороб.

Кому мандаринів не можна

Ці цитрусові можуть подразнювати слизову шлунка, кишківника та нирок.

Тому вчені не рекомендують мандарини людям, що хворіють на гепатит чи нефрит, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки, гастрити, ентерити, коліти, а також якщо є холіцистит.

Небезпечною може бути також шкірка мандарина - її обробляють протигрибковими речовинами. Саме тому перед вживанням мандаринку треба обов'язково помити, а шкірку одразу викинути.

Джерело: Дивогляд

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень