Вчені розповіли, що відчувають та бачать люди на межі смерті

У ті хвилини, коли перебувають «між двома світами»

Міжнародна група вчених, включаючи співробітників Медичної школи Гроссмана Нью-Йоркського університету, нещодавно змогла дослідити переживання людей, які перебувають на межі смерті. Що вони бачать і відчувають, розповідає Medical Xpress.

Фахівці опитали 567 людей, які перенесли зупинку серця та подальшу серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Добровольці поділилися своїми свідомими переживаннями, коли були між двома світами.

Вони розповіли, що відчували відокремлення свідомості від тіла, спостерігали за подіями зі сторони та оцінювали своє життя, дії, наміри й думки щодо інших людей. Крім того, на добровольцях протестували на приховану активність мозку. Вчені спостерігали сплески активності, включаючи гамма-, дельта-, тета-, альфа- та бета-хвилі з тривалістю близько години після СЛР.

Ці результати свідчать про те, що, перебуваючи на межі смерті або коми, люди переживають унікальний внутрішній свідомий досвід, кажуть науковці.

– Виявлення вимірюваних електричних сигналів підвищеної активності мозку разом з аналогічними історіями про спогади про смерть передбачає, що людське почуття самосвідомості, як й інші біологічні функції організму, можливо, не завжди повністю припиняються під час смерті, – зробили висновки фахівці.

Дослідники поділилися результатами свого досвіду на науковому симпозіумі реанімації, який є частиною наукових сесій Американської кардіологічної асоціації. Захід відбувся 6 листопада у Чикаго.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень