Ваше прізвище могло прийти в Україну з давньоримськими легіонами

В українських прізвищ багато таємниць

На території сучасної України за її довгу історію проживала величезна кількість народів та племен. Багато хто з них зникли безслідно, але інші залишили свій відбиток у фольклорі, традиціях і навіть у прізвищах, пише видання «Телеграф».

Напевно, може здатися дивним, але далека Римська імперія свого часу мала вплив і в наших землях.

Наприклад, під її протекцію після занепаду стародавньої Греції перейшли поліси на узбережжі Чорного моря, а деякі форпости служили сторожовими заставами на узбережжі Дунаю та в інших місцях Криму та Одеської області.

Це може пояснити, звідки в українців могли з’явитися цікаві прізвища, які не пов’язані з традиційними слов’янськими словами.

Це давнє прізвище, яке походить від роду діяльності і давалося як прізвисько писарям. Швидше за все, воно не з’явилося в Україні, але було занесено сюди набагато пізніше.

  • А ось прізвище Галус має більш таємниче походження, проте складно не вказати на схожість зі словом «gallus», яке є романізованою версією назви народу галлів, які проживали на території Франції.

Назва народу перекладається як «півень», який вони отримали за войовничість та бійцівський характер.

  • До речі, в Україні також дуже популярне прізвище Галата, яким за часів стародавнього Риму називали всіх галлів, які жили за Рейном.
  • Цікавим також є прізвище Лаур, яке пов’язане зі словом «laurus», що позначає лавровий лист або лаврове дерево. У ті часи воно символізувало перемогу та славу.

Воно примітне насамперед тим, що найчастіше зустрічається у Білгород-Дністровському районі Одеської області, де за давніх часів знаходився римський форпост Тира, який використовувався для захисту торговельних маршрутів та кордонів імперії.

  • Ну і нарешті можна звернути увагу і на те, що в Україні також є дуже рідкісне прізвище Марс, яке звучить просто як ім’я давньоримського бога війни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень