В Україні введуть ПЛАТНЕ ЗНО

Роз’яснення щодо цього надали в Українському центрі оцінювання якості освіти

На сторінці УЦОЯО 9 грудня 2020 року розміщено повідомлення під назвою: Чи дійсно потрібно буде платити за ЗНО?

У повідомленні зазначається, що запровадження платного ЗНО збурює суспільство, оскільки ЗНО є важливою складовою системи освіти, передбачає дотримання принципу рівності всіх громадян.

Проте у УЦОЯО спростовують цю думку:

ця норма тільки розширить можливості здобувачів освіти, оскільки дозволить складати понаднормову кількість предметів ЗНО.

ЗНО-2020

Так, наприклад, у 2020 році учасники обирали до чотирьох предметів ЗНО, якби ця норма вже була чинною, учасники змогли б складати чотири предмети ЗНО за кошти держави і ще до семи предметів за власні кошти. У поточному році Міністерство освіти і науки України дозволило учасникам складати до п’яти навчальних предметів, тобто понаднормовими були б шостий, сьомий та інші навчальні предмети.

В установі наголошують:

оплата проходження ЗНО з понаднормової кількості навчальних предметів передбачена чинним Законом України «Про повну загальну середню освіту», у п. 7 статті 47 якого зазначено, що особа має право пройти зовнішнє незалежне оцінювання понад встановлену центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки кількість навчальних предметів за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки.

Щодо термінів імплементації цієї норми, то в УЦОЯО наголосили:

 з огляду на комплексність питання про надання платних послуг бюджетними установами, брати участь у платному ЗНО учасники зможуть не раніше 2022 року.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень