В Україні тестують е-лікарняні

Використовують для цього сервіси Пенсійного фонду

В Україні до кінця літа в тестовому режимі почне працювати система електронних лікарняних листів, яку уряд мав намір впровадити ще з 1 квітня. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер.

Система працюватиме на базі сервісу Пенсійного фонду. МОЗ до 10 липня приймає форми реєстрації від медустанов, які хочуть брати участь у тестуванні цієї системи, — повідомляє сайт «Сьогодні».

В електронній системі охорони здоров'я в цей час розробляється базовий функціонал електронних медичних висновків. Це скоротить час і дасть змогу далі працювати з цією інформацією. Один з таких висновків – тимчасові листки непрацездатності (лікарняні). Нині у нас в роботі підготовка нормативно-правових актів, яка забезпечить роботу лікарняних. Ми запускаємо електронні лікарняні у два етапи, – розповів Ярослав Кучера для Інтерфакс-Україна.

Проєкт розвиватиметься за двома моделями. Перша – це так звана спрощена система. Партнери з Пенсійного фонду України розробили спеціальний вебінтерфейс на сайті фонду, де лікар за допомогою електронного цифрового підпису може вносити інформацію про пацієнта і його тимчасову непрацездатність. Далі в автоматичному режимі всім службам ця інформація буде надаватися з бази даних Пенсійного фонду.

Паралельно розробляється цільова модель е-лікарняних, яка буде впроваджена в eHealth і почне роботу на початку 2021 року.

Паралельно йде процес розробки цільової моделі. Вона полягає в тому, що коли в базі даних eHealth є дані про пацієнта, лікар зможе виписувати е-лікарняні з мінімальною кількістю дій. Для підприємств обидві системи дозволять істотно економити час. Повноцінна модель буде впроваджена на початку 2021 року і буде інтегрована в будь-яку медичну інформаційну систему, причому не буде залежати від форми власності медустанови, – сказав Кучер.

Нагадаємо, запуск е-лікарняних у квітні був відкладений через технічні проблеми, що виникли у зв'язку з епідемією COVID-19.

Матеріали сайту «Сьогодні»

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень