В Україні спростили правила лікування наркозалежних. Де можуть надавати терапію на Рівненщині

На Рівненщині таких людей близько 5 тисяч

Йдеться про опіоїди – речовини, до яких входять героїн, морфін тощо. 29 січня набрали чинності зміни до наказу МОЗ №200 про «Порядок проведення замісної підтримувальної терапії хворих з опіоїдною залежністю».

Там низка спрощень для отримання такої терапії.

Коротко: ЗПТ - це замісна підтримувальна терапія, яка є найбільш економічно ефективним методом лікування осіб із психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів.

До прикладу, раніше замісну терапію для наркозалежних могли надавати у державних лікувальних закладах. Відтепер таку практику зможуть здійснювати й приватні клініки, а також в’язниці та СІЗО.

Приватні заклади зможуть подавати статистику до органів влади, тож держава зможе фіксувати дійсне охоплення лікуванням у країні та володіти повними статистичними даними щодо кількості людей, які отримують ЗПТ.

На Рівненщині поки що жодна з вищезгаданих установ не впроваджує можливість допомагати наркозалежним, зазначила заступниця начальника управління охорони здоров’я Олена Гандзюк.

Нагадаємо, що на Рівненщині є 1 СІЗО та 4 виправні колонії. Як зазначила Олена Гандзюк, у виправних установах людей із залежностями чимало.

Нині ж охочі отримувати допомогу реєструються на сайтах відповідних установ. На Рівненщині таких сайтів 5.

Із близько 5 тисяч опіоїднозалежних  на Рівненщині там зареєстровані 275 осіб:

На сьогодні діє 5 сайтів ЗПТ, на яких перебуває 275 осіб. Зокрема, на базі Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення - 166 осіб, на базі Обласного центру громадського здоров’я – 33 особи, Вараська багатопрофільна лікарня – 25 осіб, Здолбунівська ЦМЛ -12, ЦПМСД Ювілейний – 39 осіб, - розповіла Олена Гандзюк.

До слова, після внесених до постанови МОЗу змін кабінет користувача – не єдина можливість для отримання ЗПТ.

Відтепер, лікування може проводити лікар, який має кваліфікацію нарколога або психіатра, або лікар іншої кваліфікації, який пройшов відповідний курс тематичного удосконалення.

 А рішення про початок ЗПТ може приймати тепер не лише лікар-нарколог, але й лікар-психіатр. Отже, більше спеціалістів зможуть призначати ЗПТ, відповідно це спрятиме розширенню програми, йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я.

 

У Наказі визначено, що будь-який лікар, який пройшов курс тематичного удосконалення, може не просто вести пацієнта після відповідного призначення та підбору дози, а й відразу після призначення ЗПТ призначати дози і проводити індукцію. Це значно спрощує маршрут пацієнта.

Також спростили переведення пацієнтів на самостійний прийом препаратів. Так, якщо пацієнт стабільний та/або проживає далеко від місця щоденного отримання послуг ЗПТ, то лікар може прийняти рішення про переведення такого пацієнта на самостійний прийом уже через 3 місяці.

Відповідно, пацієнт може отримати «на руки» препарати ЗПТ раз на 10 днів. Таким чином, ця програма стає більш привабливою для пацієнтів.

Про облік наркозалежних об’єктивно говорити важко, говорить Олена Гандзюк. Щороку на Рівненщині реєструють 40-60 людей, однак ця цифра не об’єктивна, через специфіку діагнозу. 

Середньостатистичний залежний від важких наркотиків мешканець Рівненщини – це молода людина. Як зазначила медик, віком від 20 до 38.

Зауважимо, що літніх людей у цій статистиці майже немає через сумну та логічну причину. Тож бережіть власне здоров’я.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень