В Україні очікують зростання цін на шоколад
Скільки коштуватиме плитка шоколаду?
Минулого тижня біржові ціни на какао-боби піднялися до історичних максимумів, перевищивши позначку 10 000 доларів за тонну.
З початку лютого подорожчання становило майже 10%, з початку року — 50%, а з 2022 року — 130%. І ця динаміка найближчим часом збережеться.
За словами експертів, основна причина зростання цін — дефіцит какао-бобів, спричинений неврожаєм в основних країнах-виробниках какао у Західній Африці.
В лютому Західну Африку охопила екстремальна спека й вологість, яка зазвичай трапляється там раз на десять років, розповіли в World Weather Attribution (WWA).
В Україні також очікують зростання цін на шоколад.
«Звісно, варто очікувати подорожчання — і виробники це підтверджують», — розповіла оглядачка аграрного і харчового ринку Лариса Гук.
«Є прогноз, що влітку ціна за плитку шоколаду (а вона зараз вже не 100, а, наприклад, 80 грамів) може зрости з 35 до 50 грн, а до кінця року — і всі 70 грн. Звісно, це усереднено, бо є шоколад із вмістом какао у 30%, а є — понад 80%».
За словами Гук, крім подорожчання сировини, на ціну шоколаду в Україні можуть впливати й інші фактори.
«У нас додатковим фактором цих процесів є блокування (польського) кордону, бо сировина іде саме через нього. І цей чинник вже теж озвучують і кондитери, і ритейлери», — каже вона.
На думку експертки, і виробники, і ритейлери намагатимуться максимально нівелювати подорожчання. Виробники — завдяки дешевшим інгредієнтам при виробництві, а ритейл — орієнтуватиметься на попит-пропозицію.
«Вже зараз на нього активно діють якісь акційні пропозиції, бо ритейлери намагаються хоч якось пожвавити торгівлю. Якщо акційні пропозиції починаються десь від 35 грн за плитку, то ціна імпортної продукції — вже зі 100 грн», — розповідає вона.
Але зростання цін на сировину може призвести до більш активного використання альтернативних інгредієнтів, вказує Лариса Гук.
«По-простому, це означає, що на полицях магазинів буде зростати відсоток продукції із вмістом пальмової олії, бо вона дозволяє здешевити виробництво, і ціна в магазині не буде лякати стрімким підвищенням. Звісно, це речі, про які не хотілося б говорити, і виробники про це не скажуть, але ми маємо це передбачати», — зауважує оглядачка.
Радіо Трек: НОВИНИ