В Україні нагадали, які терміни служби військових в умовах воєнного стану

Військові тепер також можуть брати відпустку

ФОТО Укрінформ

Воєнний стан в Україні від початку повномасштабного вторгнення продовжували уже п'ять разів. Зараз термін дії воєнного стану та мобілізація тривають до 19 лютого 2023 року. 

В цих реаліях термін служби під час війни різниться для різних категоріями військовослужбовців. Термін служби контрактників під час війни визначений законом. Цей де документ регламентує, скільки відпустки можуть надати військовослужбовцям під час дії воєнного стану.

Тривалість військової служби під час війни становить:

  • для представників офіцерського складу, які служать за призовом – 18 місяців;
  • для військовослужбовців, що призвані під час мобілізації, на особливий період – до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію,
  • для військових резервістів, призваних під час особливого періоду – на терміни, визначені рішенням Верховного головнокомандувача ЗСУ.

При цьому термін служби військових-контрактників відрізняється за тривалістю від термінів інших військовослужбовців. Особи рядового складу мають відслужити 3 роки. А особи сержантського та старшинського складу – від 3 до 5 років.

Як скористатися відпусткою на час дії воєнного стану 

Відпустку для військовослужбовців під час воєнного стану дозволили нещодавно. Вони можуть взяти частину щорічної основної відпустки або ж їм можуть дати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

При цьому одночасно можуть бути у відпустках не більше 30% від загальної чисельності службовців військового підрозділу. Причому береться до уваги не загальна чисельність військового підрозділу, а чисельність службовців певної категорії.

Тривалість відпустки не повинна перевищувати 10 днів плюс час на дорогу до місця проведення відпустки та назад – не більше ніж по дві доби туди й назад. Таким чином, військовослужбовця може бути відпущено на 14 днів.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень