В порівнянні з українками – це небо і земля: досвід ресторанного бізнесу у столиці Польщі

Ним поділилася дівчина з України

До початку російського вторгнення в середньому українці реєстрували в Польщі не більше 200 бізнесів на місяць.

Водночас лише за 2023 рік наші громадяни започаткували в Польщі 30 235 нових компаній, повідомили в Дія.Бізнес у Варшаві. 

Десята частка нових індивідуальних підприємців (аналог ФОПів) у Польщі у 2023 році – за українцями. Загалом за два роки українці зареєстрували в Польщі 48 464 ФОПи, - пише 24канал.

 

Видання розповідає історії українців, що відкрили у Польщі власний бізнес. Одна з них - Ольга Мігей. Співвласниця ресторану BEEFY у Варшаві

Ольга Мігей переїхала до Польщі зі Львова. Українка працювала кухарем у ресторані у варшавському районі Бемово. Коли попередні власниці вирішили продати заклад, Ольга разом з іншими колегами-кухарями його викупили.

Ресторан перевідкрили в серпні 2023 року під назвою BEEFY – він спеціалізується на американській кухні: бургери, м'ясо, багато стейків.

Як все починалося?

Одного разу власниці між собою дуже посварилися і вирішили продати ресторан – він був неприбутковим для них. Продавали його за досить хорошу ціну.

Для купівлі Ользі довелося позичати гроші та брати кредити. Сьогодні в ресторану троє власників: це Ольга, поляк та українець із польським громадянством. Усі вони кухарі. Команді вдалося викупити приміщення з технікою та ремонтом, але все одно довелося перероблювати «начинку».

Фото з Facebook

При переоформленні в бізнес-партнерів не було жодних нюансів, ділиться Ольга. Та їй самій довелося зіткнутися з проблемою з оформленням рахунку в банку через відсутність «карти побиту»: це аналог посвідки на проживання. Ольга до цього проживала в Польщі за навчальною чи робочою візою, - розповіла вона для 24каналу.

Я ніколи не подавалася на карту побиту, тому що це дуже важкий бюрократичний процес. Чекати на документ – понад рік, і за цей час не можна поїхати додому, в Україну, – пояснює Ольга.

Без карти не можна взяти й кредит. Однак врешті вдалося знайти банк, де українка змогла відкрити рахунок.

Хто працює в ресторані

Після продажу закладу попередня команда пішла, і з того складу в ресторані залишилася лише одна офіціантка – полька, якій нові співвласники запропонували роботу. Решта – українці та одна дівчина з Білорусі. За словами Ольги, працівники-українці дуже відповідальні, старанні та працьовиті.

Також спочатку в команді працювали польські SMM-фахівчині.

Ними я була незадоволена. В порівнянні з українками – це небо і земля. У нас були конфлікти. Я не розуміла, за що ми платимо, якщо до нас не приходять нові клієнти, про нас ніхто не чує, не знає, що є нові власники, змінилася концепція, – зізнається Ольга.

Пізніше виявилося, що багато хто не заходить до ресторану, тому що вважає, що там все ще працюють попередні власниці.

Після того як на посаду менеджера SMM прийшла українка, у BEEFY активно почали зростати підписники в соцмережах, збільшилося охоплення та кількість гостей, ділиться Ольга.

Чи є конкуренти

Ресторан, де працюють українці, розташований у житловому районі польської столиці, де багато молодих сімей. Здебільшого його відвідують у вихідні. Поруч також є кілька закладів-конкурентів. Це будки з бургерами, індійською кухнею та піцерія. Що цікаво, деякі сусіди BEEFY через кілька місяців додали до меню такі ж самі бургери, які є в ресторані, розповідає Ольга.

Нас можна вирізнити з-поміж інших завдяки гостинності. Насправді мало де є такий сервіс, як в Україні: все для гостя. Тобто ресторан має зробити все, щоб гість вибрав саме цей ресторан. А не так, як у великих туристичних містах, де до закладу і так завжди прийде турист, – каже рестораторка.

 

Чи були упередження

Під час роботи Ользі таки доводилося стикатися з дискримінацією за національною ознакою.

Невдовзі після відкриття до ресторану прийшли жінка з чоловіком. Коли я дала їм меню, жінка почала розпитувати, сказала, що хоче резервацію на кілька людей на день народження.

 

Напевно, вона почула мій акцент, подивилася на мене і питає: а хто відкрив ресторан, українці чи поляки? Після того, як я пояснила, що ми разом відкрили – українці та поляки, вони з чоловіком пішли і резервацію не замовили, – розповідає Ольга.

Польські клієнти також полюбляють залишати відгуки на Google Maps. Ольга поділилася історією, коли якийсь чоловік залишив відгук з однією зірочкою та обмовив офіціантку.

Взагалі у Бемово живе багато російськомовних мігрантів, каже Ольга, як українців, так і білорусів та «зальотних» росіян. Але від останніх випадків агресії наразі не було.

 

Які поради для українців

Українським бізнесменам, які хочуть відкрити свою справу в Польщі, Ольга радить дуже добре вивчити ринок та не прогадати з майданчиком: заклад, що працює на вас тільки у вихідні, довго не протримається.

Щодо набору персоналу рестораторка радить брати як українців, так і поляків, але наголошує, що з українцями працювати простіше, «десять із десяти», адже в нас одна ментальність.

Ми приймаємо людей як гостей, завжди усміхнені, у нас немає слідів втоми на обличчі, якими ми б втомленими не були.

 

Які плани далі

Команда BEEFY планує відкрити ще один заклад, але іншого формату – будочку з кількома

Далі команда планує подивитися, як розвиватиметься такий формат, адже будки – це дешевше. Мінізаклади мають вивести BEEFY на прибутковість, адже натепер ресторан тільки-но вийшов у плюс. Отримані кошти команда вирішила направити якраз на запуск іншого формату.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень