В новий рік із новими цінами: по чому продаватимуть бензин і автогаз?

Автомобілістам уже варто готуватися до стрибка цін

Ціни на бензин і дизпаливо зростали практично весь минулий рік, втім, у грудні – неочікувано обвалилися. В останній місяць року автомобілістів порадували незначним деяким зниженням вартості пального.

Якщо у листопаді бензин А-95 коштував в середньому 31,84 грн/л, то на кінець року ціна впала до 30,22 грн/л. Зменшилася й вартість дизпалива – з 30,6 грн до 29,4 грн за літр.

Таке зниження цін, за словами експерта «Нафторинку» Олександра Сіренка, пов’язане як із зовнішніми, так і з внутрішніми факторами. Це насамперед падіння вартості бареля нафти на міжнародному ринку, що призвело до зниження цін на всі нафтопродукти. Також здешевінню бензину та дизпалива посприяла відносна стабілізація курсу гривні.

Втім, експерт вважає, що така тенденція протримається довго – на нафтовому ринку вже намітилося подорожчання. Крім того, фінансисти прогнозують поступове ослаблення курсу гривні.

Тож уже в січні ціни на АЗС, скоріше всього, поповзуть вгору.

Найімовірніше, у першій половині січня літр бензину подорожчає приблизно на 50 коп. (тобто літр А-95 коштуватиме майже 31 грн – ред.)

Кінець епохи дешевого газу

Щодо скрапленого автомобільного газу, то поки що його ринок уникає різких коливань. Це пальне не подешевшало разом із бензином, але й не зазнало такого стрімкого подорожчання, як природний газ. Протягом останніх місяців ціни на заправках на автогаз зростали поступово.

У вересні ціна скрапленого газу становила близько 17,52 грн/л, у жовтні вже досягала 18,45 грн/л, а в листопаді – 19,05 грн/л. Протягом грудня ціна майже не коливалася.

Ціна скрапленого газу (на відміну від бензину та дизпалива – ред.) не регулюється урядом і залежить від ринкової кон’юнктури, яка складається в Україні і сусідніх державах. Найбільший вплив на неї справляє ситуація на польському ринку. І протягом останнього часу вона залишається стабільною, - зауважив Сіренко.

Проте цьогоріч ситуація може різко змінитися і до кінця сезону газ значно здорожчає. Причина проста – рекордні ціни природного газу, які останнім часом фіксують на європейському ринку, починають впливати на спокійний досі ринок пропан-бутану.

Наразі в Україні скраплений газ використовується лише як автомобільне пальне, говорить експерт. Однак в останні місяці ця ситуація змінюється – постачальники газу повідомляють про те, що наразі надходить дуже багато замовлень на переобладнання промислового обладнання із природного газу на пропан-бутан.

Під загрозою зупинки виробництва через високі ціни на газ виробники шукають дешевші альтернативи. Таке збільшення попиту на обладнання, яке працює на скрапленому газі, означає, що найближчим часом, щойно його встановлення буде закінчене, зросте попит і на сам газ.

Збільшення споживання скрапленого газу неминуче відіб’ється на його ціні. Тож автомобілістам варто приготуватися до нового подорожчання вже найближчим часом.

Джерело: Апостроф

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень