В Костополі відкопали останки розстріляних під час війни людей

Поховання виявили випадково

Фахівці Львівського Меморіально-пошукового центру «Доля» 1 липня провели ексгумацію людських останків, виявлених на території військової частини в Костополі на Рівненщині. Тут у 1939-1941 роках, а також з 1944-го до 50-их років минулого століття була тюрма НКВС.

Про це поховання донедавна було невідомо. Торік під час навчального копання окопів на території частини хлопці випадково натрапили на людські кістки. Про знахідку повідомили в Національний інститут пам’яті, земляні роботи на тому припинили.

Розповідає науковець Володимир Харчук:

Ми провели пошукові роботи й виявили на краю подвір’я поховання людей, очевидно, жертв політичних репресій. Це останки 15 чи 16 молодих чоловіків, жінок та дітей. Їх розстріляли з близької відстані пострілами в голову. Припускаємо, що серед загиблих є члени УПА, оскільки ми виявили залишки сорочки з гудзиками від німецької армійської. Така сорочка могла потрапити сюди лише під час або після війни, до 1941-го такого бути не могло. Зараз триває ексгумація останків. Наступний етап – це гідне їх перепоховання. В тюрмі проводили допити з катуваннями, на останках є сліди того, що ці люди зазнали тортур, а потім їх розстріляли.

Антрополог Меморіально-пошукового центру «Доля» Ольга Мінейко каже, що у цьому масовому похованні є останки дітей віком приблизно 10, 12 та 17 років. Можливо, вони були членами сімей повстанців. Дослідження показали, що особливо жорстокого поводження в тюрмі зазнали жінки. Усіх розстріляних кинули в яму долілиць і закопали.

Як повідомив заступник міського голови Костополя Юрій Кузнюк, для визначення місця та дати перепоховання буде проведено консультації з громадськістю.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень