Унікальний твердопаливний котел розробили у Рівному

Він може працювати на одному з найдешевших для нашого регіону паливі - фрезерному торфі, який є видобутою з землі й необробленою крихтою з торфу

Розроблений у Рівному котел

Причому у котлі може використовуватися фрезерний торф з вологістю до 50%. Досі виробники світу й України вже виготовляли котли, які працюють на фрезерному торфі. Але вони мали дуже велику потужність, тому призначалися для обігріву великих площ і переважно використовувалися у промисловості. Рівненські котли мають значно меншу потужність, завдяки чому їх можна буде використовувати для обігріву невеликих площ, тобто у побуті.

Розповідає директор підприємства-розробника котлів «Ретра» Микола Колчанов:

Котел дуже й дуже економний. Ми коли практикувались, налаштовували його, то нам вистачило десь близько 10 кілограмів - відра тирси, щепи, щоб з 9 до 16 години перевіряти його роботу. Ми прораховували, що через таке дешеве паливо його окупність – протягом півроку.

 

Завантажувати такі механічні котли, за словами Миколи Колчанова, можна буде раз на тиждень у разі використання дрібного палива – фрезерного торфу, тирси, щепи. Адже бункер для палива розрахований на 150 літрів. У разі використання вугілля – підкидати у топку доведеться раз на три дні. Втім, будуть і варіанти котлів з ручною подачею палива. У такі закладати паливо доведеться у міру необхідності. 

Так виглядає фрезерний торф

Перший експериментальний котел, як повідомив директор "Ретри", їхнє підприємство виготовило на замовлення земляків директора підприємства – латвійців - і вже відправило у Прибалтику. Натомість отримало замовлення на виготовлення 100 котлів для Латвії.

Для українського споживача почати виготовляти економні котли на фрезерному торфі Микола Колчанов пообіцяв після Нового року. Вартість такого котла, за його словами, з найменшою потужністю - 20 КВт - буде близько 15 тисяч гривень.  

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень