«Велика п'явка»: унікальну рибу зловили у Горині на Рівненщині (ФОТО)

Вона має 7 зябрових мішків

Риболов Олександр Грицюк вперше зловив рибину, назву якої не знав. Чоловік опублікував світлину риби у групі Риболовля на Рівненщині із запитанням:

«Що це за риба?».

Деякі рибалки припускали, що це - вугор. Однак виявилося, що це рідкісний вид риби, який має назву мінога.

Її важко упіймати в наших краях.

На відміну від інших риб, міноги не мають парних плавців. Кісткового скелета та щелеп у міног також немає. Круглий рот міног здатний скорочуватися, як зіниця ока, завдяки кільцевим м’язам.

Завдяки такій будові ротової порожнини міноги присмоктуються до риби і живляться її м'язами та кров'ю.

Міноги, які присмоктались до форелі

Луски немає. Замість зябер у них 7 зябрових мішків, які відкриваються отворами по боках тіла. Найбільша довжина тіла дорослих особин до 23 см, маса до 20 г, тривалість життя загалом від 5 до 7 років. 

Розмноження відбувається у квітні-травні при температурі води від 8-16°С. На нерест риба мігрує на невеликі відстані в чисті струмки і річечки. Самка відкладає до 6 тисяч ікринок, із яких виходять личинки-піскорийки. Личинка заривається в мул, живлячись різноманітними дрібними органічними частинками та водоростями.

Дорослі особини міноги взагалі не живляться й після нересту гинуть.

Чисельність цього виду у водоймах України дуже низька. Основними причинами зменшення ареалу є порушення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного та біологічного режимів водойм, спричиненої господарською діяльністю.

Тому на вилов міноги встановлена заборона.

Рівненський рибоохоронний патруль уточнює, що мінога - вид, що зникає, тому занесена до Червоної книги України. Про це повідомляє Рівне Вечірнє. 

За порушення заборони вилову порушникам загрожує штраф від 340 до 510 грн. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень