Унікальні рукописи середньовічної України привезуть на Рівненщину (ФОТО)

Оригінали зберігаються в різних куточках світу

фото ілюстративне

Унікальними екземплярами незабаром поповниться експозиція культурно-археологічного центру «Пересопниця».

Поряд із Луцьким та Пересопницьким Євангеліями з’являться Віденський Октоїх, Луцький Псалтир, Лавришівське Євангеліє, Холмське Євангеліє та Реймське Євангеліє.

Усі видання є факсиміле високої якості, повідомляє пресслужба Рівненської ОДА.

Начальниця управління культури та туризму Рівненської ОДА Любов Романюк розповіла, що усі Євангелії, окрім Реймського, були написані на Волині. Нині багато пам'яток залишаються невідомими.

Наприклад, дубенські історики стверджують, що існує Дубенське Євангеліє, і вони активно збирають інформацію для пошуку видання.

Фото пресслужби Рівненської ОДА

Віденський Октоїх (Кодекс Ганкенштейна)  був написаний вкінці XII – на початку XIII ст. Його оригінал нині зберігається в Австрійській національній бібліотеці Відня.

Історики стверджують, що Октоїх було створено в добу Галицько-Волинської держави, під час правління Данила Романовича на Волині, можливо у місті Володимирі першої столиці князівства та родової резиденції Романовичів.

Фото пресслужби Рівненської ОДА

Луцький псалтир написали 1384 року, через рік після смерті Великого князя Волинського Любарта-Дмитра, попом Іваном, настоятелем церкви св.Катерини у місті Луцьку.

Оригінал зберігається в Італії, у флорентійській бібліотеці Лауренціана.

Фото пресслужби Рівненської ОДА

Лавришівське Євангеліє – рукописна пергаментна пам'ятка української мови XIII-XIV століть, написана приблизно у 1329 році. В цьому Євангелії, яке написане старослов’янською мовою, є риси тогочасної розмовної української мови у порівнянні з іншими тогочасними євангеліями, створеними в України.

Євангеліє написали у місті Володимир на замовлення, як вважають історики, литовського князя Войшелка Міндовговича. Після цього воно потрапило у Лавришівський монастир, заснований Войшелком поблизу міста Новогрудок (сучасна республіка Білорусь).

 

Нині воно знаходиться у Кракові.

Фото пресслужби Рівненської ОДА

Також пам’яткою української мови вважається і Холмське Євангеліє. Крім того, історики вважають, що Холмська земля дала, як мінімум дві Євангелії, крім Холмського, є ще Євсевієве Євангеліє – перепис фрагментів тексту зі старослов'янського перекладу Євангелія від Івана, виконаний для церкви св. Івана поповичем Євсевієм у 1283 році.

Фото пресслужби Рівненської ОДА

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень