Український паспорт та штрафи: коли документ вважають протермінованим

У зв’язку з воєнним станом термін дії паспорта продовжили

Сьогодні українці користується паспортом громадянина України у формі книжечки та ID-карткою. У паспорт-книжечку при досягненні 25 і 45 років потрібно вклеювати нові фотокартки, які відповідатимуть віку. Ця обов’язкова норма.

У випадку, якщо ви проґавили цей момент і не вклеїли фото впродовж місяця, паспорт у такому випадку треба обміняти на ID-картку.

Певні зміни впровадили на час дії воєнного стану, уточнюють у Держміграційній службі України. У випадку якщо термін дії паспорта збіг під час воєнного стану (зокрема і невчасно вклеєне фото у паспорт книжчку), такий паспорт є дійсним на весь час воєнного стану і ще протягом 30 календарних днів з дня його припинення чи скасування. Це зокрема стосується й українців які за кордоном не мають можливості вклеїти фото чи обміняти документи.

Паспорт-книжчечка не має терміну придатності. Але прострочення паспорта настає за таких умов:

  • зміни інформації, внесеної до паспорта (укладення шлюбу, зміна прізвища);
  • виявлення помилки в інформації у паспорті;
  • пошкодження паспорта;
  • якщо особа, яка досягла 25 чи 45 років, не звернулася у визначений термін (не пізніше як за місяць після досягнення відповідного віку) для вклеювання до паспорта зразка 1994 року нових фотокарток.

У всіх цих випадках паспорт-книжечка підлягає обміну на ID-карту. Обміняти паспорт на ID-картку можна і за бажанням власника.

Згідно зі ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, недійсність паспорта тягне за собою попередження, а у разі повторного порушення протягом року ― штраф від 17 до 51 грн.

Важливо зауважити, що паспорт, у який не вклеїли необхідну фотографію, вважається недійсним.

Прострочений паспорт є недійсним, тому ви не зможете:

  • укласти шлюб;
  • оформити фінансові та нотаріальні документи – оформити позику, вступити у спадщину, відкрити рахунок у банку.

Перший паспорт українці отримують у 14 років і він має термін придатності у 4 роки. Документи видані у 18 років діють 10 років.

 

Закордонний паспорт оформлюється дітям від народження строком на 4 роки; від 16 років – строком на 10 років.

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень