Українські книги у світі: кого читають за кордоном

Стався шалений стрибок популярності українських авторів

За рік війни майже вдвічі зріс попит на українські книги за кордоном.

Іноземців зацікавили дитяча література, книги про війну та відомі імена. Що це за письменники так як триває книжкова експансія, розповідає Forbes.

Дивовижна історія Ukraїner

Власниця британського видавництва Batsford Поллі Пауелл прихистила українську родину. На знак подяки вони подарували видавчині книгу «Ukraїner. Країна зсередини». Книга так вразила Пауелл, що вона придбала у «Видавництво Старого Лева» («ВСЛ») права на видання книги англійською. 

Як наслідок, «Ukraїner. Ukrainian Insider» очолив топ продажів на Amazon у категорії гарячих релізів.

Ще з 2013 року зростає інтерес світу до українських книг.

З приблизно 48 кількість перекладених українських книжок зросла до понад 120 у 2021 році. У 2022-му стався стрибок – іноземці купили права на понад 230 книжок українських авторів. 

Які українські книжки читають у світі

За останні вісім років зріс інтерес до української літератури. На це, звісно, вплинуло вторгнення, втім, основна причина – попередня активність видавців, авторів та інституцій, які популяризували українську книгу. 

До повномасштабної війни цей процес підтримувала держава.

За два роки завдяки програмі Українського інституту книги переклали 113 українських книжок, а видали їх у 24 країнах. У 2020–2021 роках на програму витратили понад €300 000, а з початком великої війни проєкт зупинили.

Іноземцям цікаві українські автори, що були на слуху раніше. Це Сергій Жадан, Оксана Забужко, Юрій Андрухович, Андрій Курков, Тетяна Малярчук тощо. На книжки лише Жадана продано понад 140 ліцензій.

Після 24 лютого стрибнув попит на ветеранську літературу та авторів, які служать у ЗСУ. Серед них Артем Чех, Артем Чапай, Олександр Михед, Валерій Маркус. Частіше звертають увагу на письменників-волонтерів – це, зокрема, Андрій Любка, Катерина Калитко, Мар’яна Савка, Тамара Горіха Зерня.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень