Україні прогнозують нову фінансово-економічну кризу: банкіри назвали три пікових місяці 

Зміни на ринку депозитів можуть стати трендом 

Найскладніший період на думку українських банків чекає країну у найближчому півріччі. За їх прогнозами піковий період - з серпня до жовтня 2024 року. Натомість зима цього року і вересня 2025 року фінансистам видають доволі безпечним періодом. 

Свої прогнози у Центрі біржових технологій обґрунтовують змінами на ринку банківських депозитів. Від початку року рівень ставок за депозитами знизився, найбільше скорочення відбулося в найкоротших 3-місячних вкладах. Процентна ставка знизилася з 14,25 до 13,5% річних. Зменшилася ставка і за річними вкладами, з 14,22 до 13,7%. Натомість для вкладів на 6 місяців, зміни найменші:  з 14,84 до 14,35%.

Здається, що різниця невелика. Але вона дає зрозуміти, як банки бачать свою відсоткову політику на рік наперед. Що вищими вони тримають процентні ставки за періодом, то небезпечнішим він їм видається, - пояснює експерт.

Тож якщо спиратися на банківську логіку - найбезпечніший період, з огляду на відсоткову політику банків, — це найближчі три місяці, приблизно до липня, адже ставки тут найнижчі.  

Найважчий на думку банкірів період - найближче півріччя з піком кризи у серпні-вересні-жовтні. Ставки тут найвищі. Загалом такий прогноз добре збігається і з воєнними очікуваннями, і з політичними.

Це хороший й відносно надійний дороговказ. Інвестору в більшості випадків варто, так би мовити, йти за високою процентною ставкою. Зараз це 6-місячний депозит. А потім можна буде переглянути умови інвестицій.

 

Не виключено, що й самі банки їх переглядатимуть, якщо, наприклад, воєнні дії загостряться, або не вдасться відновити енергосистему до початку опалювального сезону, або ж проблеми із наданням Україні західної підтримки не буде вирішено.

 

На жаль, у наш час щось планувати навіть на рік — це розкіш, яку ніхто собі не може дозволити, - говорить аналітик компанії «Центр біржових технологій» Максим Орищак 

Джерело: Дзеркало тижня

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень