Українців масово обдурюють у супермаркетах: відомо, за якими схемами

Поради для покупця, як гроші зекономити й товар купити хороший

Обрахунок, недовага, продаж простроченої чи зіпсованої продукції – це далеко не повний список «хитрощів», на які йдуть українські супермаркети, щоби більше заробити.

Відомо, з якими шахрайствами найчастіше стикаються українці під час покупок.

Продають зіпсовану продукцію

За кордоном існують цілі магазини, де можна придбати прострочені товари за зниженою ціною, на свій страх та ризик.

Згідно ж з українським законодавством, продавати продукцію, у якої вийшов термін придатності, – заборонено. Але не всі магазини уважно стежать за продукцією на своїх прилавках. А якщо і знаходять «прострочку» – не поспішають забирати.

Якщо термін придатності товару вже добігає кінця, його можна реалізувати за знижкою. Але українські супермаркети таким правом часто зловживають. Знижки ставлять на ті продукти, термін придатності яких давно вийшов, пише OBOZREVATEL.

Завжди перевіряйте інформацію на упаковуванні та думайте, чи варто купувати зіпсований продукт навіть дешевше. Також звертайте увагу на зовнішній вигляд продукту. Адже буває, що термін не вийшов, а використовувати його вже не можна через погані умови зберігання.

 

Обмани на знижках

Якщо навіть серед «знижкових» є товари, термін придатності яких ще не закінчився, – не поспішайте радіти. Можливо, знижка несправжня.

З такою схемою днями зіткнулася і журналістка Леся Гасич. На своїй сторінці вона опублікувала фото сиру, який після знижки став набагато дорожчим:

На товарі, де підходить до завершення термін придатності, можна не втратити, але ще й наварити. Сир за звичайною ціною коштує 239 грн/кг, за мінус 50% ціна стає 344 грн/кг. В іншому магазині ще наклеєно перед цим – 25%.

 

Махінації з вагою

Ваги в магазині можуть бути «підкручені». Якщо ви купуєте ваговий товар, то ризикуєте заплатите більше, ніж маєте. У такому разі можна спробувати переважити продукцію на кількох вагах, але це не завжди працює.

Ви повинні платити тільки за вагу безпосередньо продукту, який купуєте, але часто в загальну вагу враховують тару.

Якщо це стосується недорогої ковбаси або сиру – ви це не особливо відчуєте. Але якщо купите щось дорожче – чимало втратите.

Також проблеми з вагою можуть мати упаковані заводські товари. Їхня реальна вага може не збігатися із заявленою на упаковуванні.

Дурять на касі

На касі також є кілька варіантів обману.

Ціна на товар на вагах у залі та на касі може бути різна. Якщо ви зважили товар самі й вибили собі цінник, можливий варіант, що на касі ціну автоматично перерахують. Там може стояти дорожча цінова база, і помітити це досить складно.

Також варто пам'ятати, згідно з постановою Кабміну, здача менша ніж 5 копійок залишається магазину, якщо більша – касир має віддати покупцю. Якщо вам недодали, наприклад, 50 копійок – це вже нечесні дії.

Окрім того, до чека можуть внести додаткові товари. Якщо не хочете платити зайвого або купити поганий товар – будьте уважні.

Звісно ж, передбачити всі варіанти обману дуже складно. Але якщо ви приходите в магазин із чітко сформованим списком покупок, звертаєте увагу на етикетки й в разі чого перевіряєте інформацію – обдурити вас буде складніше, ніж якщо ви зайдете в магазин просто подивитися і купуватимете все підряд.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень