Україна перейде на Євро? Чи справді змінять валюту, коли ми увійдемо до ЄС

Люди остерігаються відмови від гривні

Членство України в ЄС не означає одномоментну відмову від гривні. І процес переходу на Євро можу тривати 10-15 років, а може й ще довше. Єврозона має дуже жорсткі правила емісійної політики та інших аспектів. Відповідно, для України буде важливо мати незалежність – принаймні на початку.

Я вважаю, що зараз така ситуація, в якій Україна буде впроваджувати власну валютну політику. Це особливо важливо для відновлення, стимулювання експорту та імпорту, формування власної індустріальної, промислової, аграрної політики. І це дуже важливо мати свою валюту для того, щоб регулювати експортно-імпортні потоки та формувати якусь протекційну політику, – каже фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

При цьому є  Польща, Чехія та Угорщина які досі мають власну валюту, та не переходили на Євро. Ці країни захотіли мати  суверенність у монетарній політиці. Крім того, на сьогодні Україна навіть не декларує намірів відмовлятися від гривні на користь Євро. 

Розмови про це вкотре піднялися через ініціативу НБУ. Там запропонували не прив'язувати курс гривні до долара, а навпаки перераховувати в Євро. Проте це не означає відмову від гривні на користь Євро.

Тим паче аналітики і досі не мають однакової позиції наскільки такий крок є ефективним для країн з нестійкою демократією та нерозвиненими ринками. 

Водночас можливості зміни обмінного курсу національної валюти мають допомагати українській економці адаптуватися до шоків та зміни фаз бізнес-циклу. І якщо гривня може виконувати це завдання, «реагуючи на зміни у балансі попиту та пропозиції на валютному ринку», то:

  • курс євро, стверджується, часто змінюється не в тому напрямі, який відповідає ситуації в українській економіці;
  • «це може призвести до накопичення макроекономічних дисбалансів, а також генерувати кризові явища та стримувати економічне зростання».


Перехід України на євро точно не на часі. Україна має зберігати можливість своєї монетарної політики задля забезпечення нормального функціонування економіки. У принципі, у нашій країні значна частина ВВП перерозподіляється через витрати бюджету, і, відповідно, власна грошова одиниця допомагає легше створювати механізми швидкого грошового обігу, – йдеться в матеріалі.

 

Джерело: OBOZ.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень