Українці скуповують довідки про відсутність коронавірусу. Беруть навіть за 1500 гривень

Придбати таку можна навіть у мережі

Українці масово скуповують довідки про відсутність коронавірусу. Коштує липовий документ від 500 до 1500 грн. Хоча, можна знайти й дешевше.

Експерти пояснюють, йти на такий ризик не варто. У разі розкриття факту людині загрожує адміністративна відповідальність. Проте українців застереження не зупиняють, пише РБК-Україна.

Довідка про відсутність коронавірусу – актуальний запит. Вона потрібна для подорожей у різні країни. Адже з туристів вимагають різні документи. Причому для одних достатньо документа з результатами тесту, а для інших — необхідна медична довідка про відсутність вірусу.

Ось українка Катерина, яка цікавилася купівлею такого документа прямо в коментарях до посту про продаж такої довідки.

Приїхала з відпочинку. На роботі зажадали довідку про відсутність «корони». Часу бігати по клініках і чекати результатів немає. От і вирішила спробувати. Всі ж розуміють — як і я, так і роботодавець — що це все одно лише папірець. Треба заробляти гроші, — пояснила жінка.

Траплялися випадки, коли українці публікували пости із пропозицією купити довідку про відсутність COVID-19 на своїх персональних сторінках в соціальних мережах. Довідки продавали в Ужгороді по 1500 гривень, з печаткою цілком реального медичного центру. Проте, як це сталося у самому мед центрі не знають.

У нашому медичному центрі документ з результатами тесту видається виключно після здачі аналізу! Підписує і видає документи лікар, який несе відповідальність за правильність виконання тесту та правдивість проведеного дослідження. Документи при необхідності крім української ми видаємо англійською та чеською мовами, - відзначили на Facebook-сторінці медцентру.

Видання зазначає, що на різноманітних сайтах оголошень і у соцмережах діє купа контор, які пропонують свої послуги в оформленні медичних довідок (в тому числі про не наявність коронавірусної інфекції).

Найбільша проблема з липовими довідками про відсутність коронавірусу в тому, що не існує єдиного формату довідок. Прикордонник або митник в Єгипті чи навіть в Хорватії поняття не має, як виглядає довідка, видана в Україні.

Крім цього, самі прикордонники зізнаються: перевіряють тільки довідки у людей, які в'їжджають в Україну.

Якщо до нас їдуть з країн червоної зони, вони повинні перебувати на самоізоляції. Якщо не хочуть зачинятися на два тижні, можуть надати довідку про те, що у них негативний тест на COVID-19, зроблену за кордоном. Тоді прикордонники не вимагають встановлювати додаток «Дія». На виїзд таких довідок ми не вимагаємо", - пояснили журналістам прикордонники.

Проте випадки з підробками негативних тестів на коронавірус правоохоронці все ж продовжують масово фіксувати. Найбільшу кількість порушень зареєстровано на Закарпатті — саме там частіше всього підробляють довідки про відсутність COVID-19.

Додамо, що експерти запевняють: оформляти підроблені довідки немає ніякого сенсу, адже фальшивка відразу виявиться.

Кожен результат дослідження, зробленого будь-якою лабораторією, вноситься в автоматичну систему реєстрації. Медики бачать наші результати, нашу електронну адресу. Якщо результат повинен отримати не лікар, а звичайний громадянин, наприклад, для зняття з програми «Дій вдома», ми його вбиваємо в загальну базу", - розповіли в Київському міському лабораторному центрі.

Матеріали РБК-Україна  та Vesti.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень