Українці скуповують довідки про відсутність коронавірусу. Беруть навіть за 1500 гривень

Придбати таку можна навіть у мережі

Українці масово скуповують довідки про відсутність коронавірусу. Коштує липовий документ від 500 до 1500 грн. Хоча, можна знайти й дешевше.

Експерти пояснюють, йти на такий ризик не варто. У разі розкриття факту людині загрожує адміністративна відповідальність. Проте українців застереження не зупиняють, пише РБК-Україна.

Довідка про відсутність коронавірусу – актуальний запит. Вона потрібна для подорожей у різні країни. Адже з туристів вимагають різні документи. Причому для одних достатньо документа з результатами тесту, а для інших — необхідна медична довідка про відсутність вірусу.

Ось українка Катерина, яка цікавилася купівлею такого документа прямо в коментарях до посту про продаж такої довідки.

Приїхала з відпочинку. На роботі зажадали довідку про відсутність «корони». Часу бігати по клініках і чекати результатів немає. От і вирішила спробувати. Всі ж розуміють — як і я, так і роботодавець — що це все одно лише папірець. Треба заробляти гроші, — пояснила жінка.

Траплялися випадки, коли українці публікували пости із пропозицією купити довідку про відсутність COVID-19 на своїх персональних сторінках в соціальних мережах. Довідки продавали в Ужгороді по 1500 гривень, з печаткою цілком реального медичного центру. Проте, як це сталося у самому мед центрі не знають.

У нашому медичному центрі документ з результатами тесту видається виключно після здачі аналізу! Підписує і видає документи лікар, який несе відповідальність за правильність виконання тесту та правдивість проведеного дослідження. Документи при необхідності крім української ми видаємо англійською та чеською мовами, - відзначили на Facebook-сторінці медцентру.

Видання зазначає, що на різноманітних сайтах оголошень і у соцмережах діє купа контор, які пропонують свої послуги в оформленні медичних довідок (в тому числі про не наявність коронавірусної інфекції).

Найбільша проблема з липовими довідками про відсутність коронавірусу в тому, що не існує єдиного формату довідок. Прикордонник або митник в Єгипті чи навіть в Хорватії поняття не має, як виглядає довідка, видана в Україні.

Крім цього, самі прикордонники зізнаються: перевіряють тільки довідки у людей, які в'їжджають в Україну.

Якщо до нас їдуть з країн червоної зони, вони повинні перебувати на самоізоляції. Якщо не хочуть зачинятися на два тижні, можуть надати довідку про те, що у них негативний тест на COVID-19, зроблену за кордоном. Тоді прикордонники не вимагають встановлювати додаток «Дія». На виїзд таких довідок ми не вимагаємо", - пояснили журналістам прикордонники.

Проте випадки з підробками негативних тестів на коронавірус правоохоронці все ж продовжують масово фіксувати. Найбільшу кількість порушень зареєстровано на Закарпатті — саме там частіше всього підробляють довідки про відсутність COVID-19.

Додамо, що експерти запевняють: оформляти підроблені довідки немає ніякого сенсу, адже фальшивка відразу виявиться.

Кожен результат дослідження, зробленого будь-якою лабораторією, вноситься в автоматичну систему реєстрації. Медики бачать наші результати, нашу електронну адресу. Якщо результат повинен отримати не лікар, а звичайний громадянин, наприклад, для зняття з програми «Дій вдома», ми його вбиваємо в загальну базу", - розповіли в Київському міському лабораторному центрі.

Матеріали РБК-Україна  та Vesti.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень