Український науковець склав «бурштинову мапу» Полісся

Її аналоги нині активно розкуповують

Цілу книгу про поклади бурштину на Поліссі написав український геолог Павло Тутковський ще у 1911 році.

Також науковець склав мапу розміщення сонячного каміння, яке у ті часи цінували набагато менше, пише Північ-інфо

 

Сьогодні такі карти замовляють нелегальні копачі Рівненщини та Волині у спеціалістів. При чому, аналіз покладів бурштину робиться нехитрим методом.

Тутковського називають першим дослідником бурштину на Поліссі. Працював він переважно на Волині і першим дізнався про ці поклади. Свої дослідження науковець описав у книзі «Бурштин в Волинській губернії» (1911), де і вказав на місця родовищ цінного каміння.

У Луцькому повіті, за повідомленням лісничого М.О. Гусєва, бурштин зустрічається в межах Бережницького лісництва, на поверхні і на незначній глибині; його знаходили іноді робочі при проведенні осушувальних каналів. Про розміри і властивості шматків відомостей немає.

 

За повідомленням вчителя Бережницького училища Г. Тарасюка, знаходили колись (роки 3 тому) невеликі шматки бурштину в озерці біля с. Зульня, в шести верстах на північний захід від містечка Бережниця.

 

У селі Велике Ведмеже, Луцького повіту, був знайдений самородок бурштину в піску на поверхні «Гори Сірнухи», на захід від названого села. Самородок має неправильну округлену форму діаметром 3,8×2,7×2,1 см. Вага його дорівнює 11,09 грами, – розповідається у книзі.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень