Українська свинина перетворилася на делікатес, або Чому росте імпорт м’яса

У травні в Україну завезли стільки свинини як за перші чотири місяці року

ФОТО з мережі

В Україні зменшилося споживання м'яса, при чому майже удвічі, проти ситуації у сусідніх країнах. Крім того, під час карантину наша країна стала нарощувати імпорт свинини. Як пише видання «Сьогодні», у травні 2020 року цей показник вже втричі перевищив значення цього ж місяця 2019 року. Загалом за один місяць країна ввезла практично стільки ж свинини, скільки за період з січня по квітень.

При цьому експерти Асоціації "М'ясна галузь" оцінили конкурентоспроможність європейської свинини на українському ринку.

При ціні в ЄС на напівтуші свиней 1,6 євро/кг, собівартість свинини, що імпортується, в Україні становить 58 грн/кг з ПДВ. При ціні в Україні на живих свиней 45 грн собівартість напівтуші становить 68 грн/кг, тобто вище, ніж імпортна, на 10 грн/кг. Щоб зрівнятися за ціною напівтуші свиней, вирощених в ЄС і в Україні, ціна на живих свиней в Україні має бути не більше ніж 38 грн/кг з ПДВ, — пише «Сьогодні».

 [media=185662]

Увагу виробників, переробників і споживачів експерти звертають на головну причину збільшення імпорту свинини – українська свинина перетворилася для споживача на делікатесний продукт.

При цьому переробні підприємства прагнуть забезпечити повний асортимент м'ясної продукції й не допустити подальшого падіння споживання свинини в Україні. А воно за шість вже впало до 15 кг на рік. Для порівняння - в Польщі в середньому їдять 41 кг свинини на рік, у Білорусі – 38 кг, в Росії – 30 кг.

В Україні через системні помилки у свинарстві неефективну, а тому дорогу свинину витісняє ефективна і доступна курятина, виробництво якої збільшується на 10% щорічно, як і її споживання. Поголів'я свиней щорічно зменшується на 5%, побиваючи кожен раз черговий антирекорд, падає споживання свинини, – зазначають експерти.

 

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень